Pizza z mieszanką chińską i kurczakiem
Dzień dobry dzień dobry. Święta święta i po świętach jak to się mówi. Mam nadzieję, że spędziliście je miło i zdrowo, ja spędziłam je w gronie najbliższej rodziny i po prostu odpoczywaliśmy, spędziliśmy czas ze sobą. Najważniejsze, że w zdrowiu.
Po świątecznych smakołykach naszła mnie ochota na pizzę, tak na szybko. Przygotowałam ciasto na pizzę i dodatki jakie miałam pod ręką, tym razem pizza w zupełnie innym wydaniu z kurczakiem i mieszanką chińską. Mówię wam jaka ona wyszła pyszna, spróbujcie sobie zrobić taką wersję. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia, dużo uśmiechu i zdrówka.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 00 lub 500
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml cieplej wody
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150 ml cieplej wody
Drożdże przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, dolewamy oliwę i wodę oraz drożdże. Wyrabiamy ciasto za pomocą miksera z hakiem. Możemy to zrobić także ręcznie - wyrabiamy około pięć minut. Wyciągamy ciasto i kilka razy uderzamy go o blat kuchenny. Następnie wkładamy do misy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dodatki do pizzy:
- 150 g podsmażonego filetu z kurczaka
- mieszanka chińska - dusimy ją chwilkę na patelni
- 100 g startego sera żółtego
- 3 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
Ciasto przekładamy na blaszkę, rozciągamy na całej powierzchni. Nakłuwamy ją widelcem. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy bazylią i większą połową sera. Układamy kurczaka i mieszankę chińską. Posypujemy resztą sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 230 stopni przez około 15-20 minut.
Domowa pizza zawsze najlepsza:)
OdpowiedzUsuńWspaniała, podeślesz kawałeczek?
OdpowiedzUsuńale świetne dodatki! moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest tak pyszna jak wygląda!
OdpowiedzUsuńFajny przepis wykorzystam go dziękuje:)
OdpowiedzUsuńMój mąż mnie ostatnio namawia na zrobienie domowej pizzy.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis Marzenko:)
OdpowiedzUsuńAż sobie wyjmę dziś bo jedna czeka na mnie ;p
OdpowiedzUsuńSzkoda że mam piekarnik popsuty ale jak tylko będę mogła to na pewno spróbuję ten przepis , super😀😀😀
OdpowiedzUsuńUwielbiam mieszanki chińskie, innych przypraw już nie używam. Pomysł na taką pizzę bardzo mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńNie lubię tej chińskiej mieszanki, zawsze się śmieję, że w niej są grzybki halucynki i je wybieram :D ale pizzę mam jutro w planach na obiad :)
OdpowiedzUsuńFajna jest ta blacha do pizzy. W takim wydaniu jeszcze nie robiłam pizzy.
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja. Jako miłośniczka pizzy na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńLubię nieoczywiste pizze, więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCiekawe dodatki do pizzy. Z pewnością będzie pysznie. Polecę ten blog żonie.
OdpowiedzUsuń