Steki z kalafiora
Steki z kalafiora - to jest hit. Jeżeli jeszcze tego nie próbowaliście to róbcie, to jest tak obłędnie pyszne. Ja uwielbiam kalafiora a w wersji pieczonej jest przepyszny, ma taki lekko orzechowy posmak a jeszcze upieczony z taką marynatą to już rewelacja.
Składniki:
- 2 kalafiory
- 4 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka syropu trzcinowego
- łyżeczka czosnku granulowanego
Kalafiora przekroić na pół. Odciąć plastry i ułożyć je na blaszce. Z każdego kalafiora powinno wam wyjść po 3-4 kawałki.
Do miseczki wlać olej i dodać przyprawy razem z syropem trzcinowym i sosem sojowym. Można dać także miód zamiast syropu. Wymieszać i posmarować kawałki kalafiora z dwóch stron pędzelkiem.
Odstawić blaszkę na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy kalafiora przez 25-30 minut. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu.
Ja podałam steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami. Pozostałe kawałki kalafiora możecie także upiec - super się nadają do sałatek lub ugotować zupę kalafiorową.
Fantastyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńMarzenko jaki oryginalny przepis! Muszę koniecznie spróbować taki kalafior zrobić bo bardzo lubię to warzywo.
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana bo jest przepyszny :-)
Usuńzrobię je:)
OdpowiedzUsuńCieszę się Madziu :-)
UsuńSkoro to taki hit, to zabieram się do gotowania .
OdpowiedzUsuńMaruda
No to życzę smacznego :-)
UsuńJaki fajny pomysł na jedzonko.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńWygląda genialnie! Mam wielką chęć spróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo i polecam :-)
UsuńNAJPIERW TRZEBA OBGOTOWAC,CONAJMNIEJ 10 MINUT
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis. Wypróbuję przy najbliższej okazji. Mam nadzieje, że będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńNa taki stek to bym się skusiła, innych nie jadam :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam kotlety z kalafiora, ale steków jeszcze nie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Steki wyszły pysznie. Z pewnością ta potrawa będzie często gościć na moim stole. Rozejrzę się w poszukiwaniu równie wystrzałowych przepisów.
OdpowiedzUsuńSzukałam inspiracji i jutro wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń