Żurek z ziemniakami, jajkiem i białą kiełbasą
Witam się z wami kochani i zapraszam was dzisiaj na pyszny żurek. Bo jak Wielkanoc to żurek musi być i to taki na bogato. Ja żurek uwielbiam i gotuję go nie tylko na święta. Ostatnio to mam na niego takiego smaka, że pojawia się na obiad raz w tygodniu.
Ja do żurku używam zakwasu ze słoika, który kupuje w zaprzyjaźnionym warzywniaku, jest on w 100% naturalny i żurek z nim wychodzi po prostu obłędny w smaku. Możecie także zrobić własny zakwas na żurek. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i smacznego.
Życzę wam także wesołych, pogodnych i rodzinnych Świąt, niech będą one radosne i smaczne. Smacznego jajeczka i mokrego dyngusa. Trzymajcie się zdrowo.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 2 marchewki
- cebula
- 2 liscie laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- 200 g wędliny wędzonej
- 230 g zakwasu na żurek
- kilka ziemniaków
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 350 g białej kiełbasy parzonej
- 2 łyżki śmietany 18%
- ugotowane jajka
- natka pietruszki
- 2 marchewki
- cebula
- 2 liscie laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- 200 g wędliny wędzonej
- 230 g zakwasu na żurek
- kilka ziemniaków
- sól i pieprz
- łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki chrzanu
- 350 g białej kiełbasy parzonej
- 2 łyżki śmietany 18%
- ugotowane jajka
- natka pietruszki
Do bulionu dodajemy pokrojoną marchewkę, liście laurowe, pieprz i majeranek. Gotujemy na średnim ogniu.
W między czasie kroimy wędlinę i podsmażamy ją na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem przesmażamy. Dodajemy do zupy.
Ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości.
Białą kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Połowę kiełbasy mielimy blenderem i dodajemy do zupy.
Dodajemy sól, pieprz, śmietanę zmieszaną z zakwasem i chrzan. Nalewamy zupę do talerzy, dodajemy jajka, pozostałą białą kiełbasę i posypujemy natką pietruszki.
Zurek na swieta musi byc <3
OdpowiedzUsuńW moich rejonach na taki żurek mówi się zalewajka. :)
OdpowiedzUsuńŻurek w święta musi być. Koniecznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie.
OdpowiedzUsuńPyszny, własnie dziś zrobiłam i dzieki za fajny pomysł😀😀😀
OdpowiedzUsuńJestem objedzona na maksa, ale ten żurek wygląda tak apetycznie, że jeszcze bym go gdzieś wcisnęła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam
OdpowiedzUsuńZupa full wypas :) Pozdrawiam poświątecznie
OdpowiedzUsuńNie przepadam za żurkiem :)
OdpowiedzUsuńCOś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńjaki zakwas kupny Pani poleca?
OdpowiedzUsuń