Placki na śniadanie pancakes



Dzień dobry słoneczka. Mam dla was dzisiaj przepyszne śniadanko, zrobiłam placki z kefirem, które wyszły bardzo puszyste i miękkie. Koniecznie je spróbujcie. Do takich placków możecie dodać owoce, frużelinę, czekoladę - co tylko chcecie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Składniki:

- 3 jajka
- 2 łyżki erytrytolu lub cukru
- 380 g kefiru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 380 g mąki pszennej 
- odrobina oleju do smażenia


Do miski wbijamy białka i ubijamy je z cukrem. 

W osobnej misce miksujemy żółtka z kefirem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. 

Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.

Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem (ja to robię z pomocą ręcznika papierowego). Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron. 

Placki przekładamy na talerze, dekorujemy gruszką, frużeliną wiśniową, posypujemy startą czekoladą. Możemy je podać także z owocami lub jogurtem. 






Pleśniak z wiśniami

 



Pleśniak z wiśniami to ciasto, które u nas zawsze jest hitem. Moja mama bardzo często nam takie piekła i wychodzi zawsze, można dać do niego różne owoce czy nawet dżem. Koniecznie spróbujcie bo smakuje obłędnie i jestem pewna, że będzie wam smakował. Przepis jest w naszej rodzinie już od lat - ta wersja jest nieco zmodyfikowana - taki sposób przygotowania dostałam od koleżanki. 
Życzę wam smacznego i miłego wieczorku. 


Składniki:

- 330 g mąki pszennej
- 160 g mąki krupczatki
- 5 żółtek
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 90 g gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki krupczatki i 1 łyżka kakao
- 800 g wiśni we własnym soku lub z kompotu, mogą być mrożone

piana - 5 białek + 150 g cukru + łyżka mąki ziemniaczanej

Do misy miksera wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę, dodajemy żółtka, zimne masło, cukier, jogurt oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto - jeżeli nie macie miksera to trzeba zagnieść ciasto ręcznie. 

Ciasto dzielimy na trzy części - dwie większe i jedną mniejszą. Do większych części dodajemy - do jednej łyżkę mąki krupczatki a do drugiej kakao, zagniatamy ponownie. Chowamy kulki do lodówki na godzinę lub do zamrażalnika na pół godziny. 

Blaszkę (42x25) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce na dużych oczkach najpierw jasną cześć ciasta a potem ciemną (trzecią najmniejszą kulkę zostawiamy na wierzch ciasta). Lekko dociskamy. Układamy odsączone z soku wiśnie. 

Pianę ubijamy ze szczyptą soli, na koniec dodajemy porcjami cukier i na sam koniec mąkę ziemniaczaną. Wykładamy pianę na wiśnie i na wierz ścieramy pozostałą cześć ciasta - tą najmniejszą. 

Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 10 minut, potem w temperaturze 180 stopni przez 10 minut i następnie w temperaturze 160 stopni przez 60 minut, grzanie góra-dół. 

Upieczone ciasto zostawiamy przy uchylonych drzwiach piekarnika jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i jak lubicie ciepłe jeszcze ciacho to już można jeść.







Zapiekanka z bagietki z warzywami i oscypkiem

 


Pyszne bagietki z pieczarkami, papryką i oscypkiem. Smakują po prostu rewelacyjnie, to fajny i szybki pomysł na pyszny obiad lub danie na imprezkę. Jeżeli nie macie sera oscypka to możecie użyć sera wędzonego lub zwykłego sera żółtego. Ale spróbujcie koniecznie z oscypkiem. Możecie jeszcze posypać zapiekanki po upieczeniu rukolą lub dodać żurawiny. 


Składniki:

- 3 bagietki
- 400 g pieczarek
- sos pomidorowy lub ketchup
- ser oscypek
- kawałek papryki żółtej i czerwonej
- łyżka suszonej bazylii


Bagietki kroimy na pół, smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem i posypujemy bazylią. 

Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na patelni. 

Paprykę kroimy w kostkę, ser kroimy w plastry.

Układamy pieczarki i paprykę na bagietkach, układamy ser i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez  minut. I już mamy gotowe pyszne zapiekanki. Możecie jeszcze po upieczeniu ułożyć na wierzchu rukolę. 








Deser jogurtowy w szklance

 


Pyszny i szybki deserek z jogurtu naturalnego i serka homogenizowanego to fajny pomysł na coś słodkiego. Jak najdzie cię nagła ochota lub jak jadą niezapowiedziani goście. Przygotujecie go dosłownie w ciągu kilku chwil. Dodatki można dowolnie zmieniać, ja dodałam biszkopty namoczone w kawie, mogą być także pokruszone ciasteczka, truskawki i banana oraz roztopioną czekoladę. Mówię wam to jest takie pyszne. 


Składniki:

- 400 g jogurtu naturalnego gęstego
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki erytrytolu
- biszkopty
- zaparzona kawa
- truskawki
- banan
- 40 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady plus 2 łyżki mleka
- garść płatków migdałów


Jogurt mieszamy z serkiem homogenizowanym i erytrytolem. Zaparzamy mocną kawę, może być także kawa inka, aby deser mogły zjeść także dzieci. 

Na dno szklaneczek (3 sztuki) układamy namoczone w kawie biszkopty (po 2 sztuki wystarczy), następnie wykładamy warstwę jogurtową. Układamy pokrojonego banana i dodajemy po jednym biszkopcie namoczonym w kawie. 

Układamy kolejną warstwę jogurtową, pokrojone truskawki i polewamy rozpuszczoną czekoladą - czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i dodaje mleko, mieszam. 
Deserki posypujemy jeszcze płatkami migdałów. Możne jeść od razu lub schłodzić deserki w lodówce. 








Rogaliki serowe z frużeliną jabłkową

 


Rogaliki serowe z frużeliną jabłkową polecają się do kawki. Uwielbiamy te rogaliki, bardzo szybko się je robi i są obłędne w smaku, takie fajnie chrupiące. Na dodatek to takie dietetyczne słodkości, więc naprawdę je polecam. Tak naprawdę potrzebujcie do ich przygotowania tylko trzy składniki i dżem, frużelinę, marmoladę lub jakieś owoce. Frużelinę kupuje już od dawna w sklepie SFD i naprawdę wam ją polecam, do wyboru macie różne smaki. Ja używam ją do wypieków, do ciast, drożdżówek, dodaje sobie ją do owsianki czy twarożku, smaruję chlebuś. Wielką zaletą jest to, że w 100 g frużelina ma tylko 54 kcal i nie ma w składzie cukru. To pyszne kawałki owoców zanurzone w żelu, naprawdę mega pysznie smakują, zawartość owoców to aż 80%. Polecam wam spróbujcie - a z moim kodem MANIUSIA10 macie 10% zniżki na całe zakupy. 
Życzę miłego dnia i smacznego. 


Składniki:

- 310 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g masła
- 250 g twarogu półtłustego
- frużelina jabłko-gruszka od sfd

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony twaróg i masło. Wszystko razem zagniatamy tworząc kulkę. 

Ciasto schładzamy w lodowce przez około godziny. Następnie wyciągamy i zostawiamy aby się ciut ociepliło na 15 minut. 

Dzielimy ciasto na cztery części, każdą z nich rozwałkowujemy podsypując lekko mąką. Dzielimy na osiem trójkątów. Na każdy nakładamy porcję frużeliny i zwijamy. 

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rogaliki pieczemy 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią. 

Po upieczeniu przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. 








Pieczona dorada

 


Pieczona dorada to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Dodatek koperku i pietruszki nadają jej fajny smak i aromat. Poza tym pieczona ryba jest zdrowsza i lżejsza od tej smażonej. Polecam bo to jest naprawdę przepyszne. Życzę smacznego. 


Składniki:

- 2 świeże dorady
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy

Doradę myjemy i nacinamy nożem z dwóch stron. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb - przyprawiamy rybę ze wszystkich stron a także w środku. 

Do środka ryby wkładamy koperek, pietruszkę i cytrynę - kroimy ją w półplasterki. Część cytryny układamy na wierzchu ryby. Polewamy oliwą i chowamy do lodówki na dwie godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy rybę przez 30 minut.

Ja podałam rybę z pieczonymi ziemniakami. 








Sernik z kajmakiem i orzeszkami

 


Pyszny i kremowy sernik z masą kajmakową i orzeszkami, które możecie kupić w sklepie Delikatesy z Natury. Uwielbiam serniki a ten szczególnie skradł moje serce, jest obłędny w smaku. Dodatek kajmaku i orzeszków tutaj świetnie pasuje. Sernik jest łatwy do przygotowania i zawsze wychodzi. Spróbujcie koniecznie tego smaku. Życzę wam cudownego dnia i częstujcie się, pozdrawiam. 


Składniki:

- 1 kg twarogu w wiaderku 
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- puszka masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 60 g orzeszków ziemnych solonych
- 90 g masła
- 240 g ciasteczek 


Do blendera lub miksera wrzucamy ciasteczka i je miksujemy, dodajemy następnie miękkie masło i ponownie miksujemy. Tortownicę (średnica 24-26 cm) smarujemy masłem i wykładamy masę ciasteczkową, lekko dociskamy. Chowamy do lodówki. 

W tym czasie jajka wbijamy do miski i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puch. Zmniejszamy obroty i dodajemy twaróg, cukier puder, następnie 3/4 masy kajmakowej i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż składniki się połączą. Wyciągamy tortownicę z lodówki i wstawiamy piekarnik na 150 stopni. 

Przelewamy masę serową na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy tylko drzwiczki. 

Po jakiejś godzinie wyciągamy sernik i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozsmarowujemy resztę masy kajmakowej na wierzchu i posypujemy posiekanymi orzeszkami. Schładzamy w lodówce.







Zielone naleśniki

 


Zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, nadzienie z twarogu i serka mascarpone, mówię wam jakie one wyszły przepyszne. Zrobiłam je ostatnio na obiad i po kilku dniach zrobiłam powtórkę bo tak nam smakowały. Zróbcie koniecznie, zapewniam, że będą hitem, nawet dzieci będą zachwycone. 

Składniki:

- 3 jajka
- 200 ml wody
- 230 ml napoju ryżowego (lub mleka)
- 70 g świeżego szpinaku
- 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżka erytrytolu
- szczypta soli
- łyżka oleju
nadzienie
- twaróg
- jogurt naturalny
- serek mascarpone
- erytrytol

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z napojem ryżowym (lub mlekiem). Wlewamy wodę. Dodajemy szpinak i ponownie miksujemy - ja użyłam do tego blendera.

Dodajemy erytrytol, sól, olej i mąkę. Wszystko razem miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię i za pomocą łyżki do zupy nalewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron.

Przygotowujemy farsz - twarożek mieszamy z jogurtem, serkiem mascarpone i erytrytolem (lub cukrem). Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w ruloniki lub trójkąty.






Sałatka warstwowa makaronowa


Sałatka warstwowa z makaronem. Cześć moje słoneczka, słuchajcie mam dla was coś super. Zrobiłam bardzo fajną sałatkę i wyszła taka pyszna, że musicie koniecznie ją spróbować. Zrobicie ją dosłownie w ciągu kilku chwil i zapewniam, że będzie hitem na każdej imprezie. 
Życzę wam smacznego i miłego dnia.  

Składniki:

- 200 g makaronu świderki
- 3 jajka
- 6 ogórków konserwowych
- pół puszki kukurydzy
- 150 g szynki
- kawałek pora
- 100 g sera żółtego
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka miodu
- sól i pieprz
- szczypiorek do posypania sałatki

Makaron gotujemy. Ogórki, jajka i szynkę, por kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą, miodem, solą i pierzem. 

W misce układamy warstwowo składniki - makaron, sos, kukurydzę, szynkę, sos, ogórki konserwowe, por, makaron, jajka, sos, tarty ser i szczypiorek. 

I już mamy gotową sałatkę. 






Kanapki z tortilli z dodatkami

 


Kanapka z tortilli, którą kupicie w sklepie Delikatesy z Natury to super pomysł na fajne śniadanie. Zrobicie je w ciągu kilku chwil i naprawdę wam je polecam bo są przepyszne. Możecie użyć dodatków jakich tylko chcecie, to także fajny pomysł na czyszczenie lodówki. A może zrobicie takie kanapki na spotkanie z przyjaciółmi, będą zachwyceni. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Składniki:

- placki tortilli
- plasterki wędliny 
- ser żółty
- czerwona papryka
- rukola
- ketchup

Placki tortilli smarujemy ketchupem. Nacinamy pośrodku w połowie. 

Na każdej części układamy inne dodatki - u mnie plasterki polędwicy, ser żółty, papryka czerwona, rukola i ser żółty. Składamy tworząc trójkątną kanapkę. 

Rozgrzewamy patelnię lub opiekacz i układamy tortillę. 

Smażymy na patelni bez tłuszczu na małym ogniu, aby się tortilla przyrumieniła a ser w środku rozpuścił. Kanapki kroimy jeszcze na pół i już. Mamy gotowe pyszne śniadanie. 






Sernik z mlekiem w proszku i czekoladą

 


Sernik z mlekiem w proszku i czekoladą. Kochani polecam was z całego serca ten serniczek bo jest przepyszny w smaku. Dodatek mleka w proszku dodaje mu niezwykłej puszystości, serniczek jest taki mięciutki i delikatny. Jeżeli jeszcze nie robiliście takiego serniczka to koniecznie zróbcie. Przygotowanie go jest bardzo łatwe i szybkie, każdy sobie z nim poradzi bez problemu. Zapraszam was na kawałek serniczka i życzę miłego dnia. 


Składniki:

1 kg twarogu z wiaderka
- 180 g cukru
- 250 g mleka w proszku
- 6 jajek
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 300 g mleka
spód
- 300 g herbatników
- 120 g masła
wierzch ciasta
- 100 g czekolady mlecznej na polewę
- garść posiekanych orzechów do dekoracji

Herbatniki miksujemy i łączymy je z roztopionym masłem, przekładamy je na blaszkę i dociskamy. Schładzamy przez chwilkę w lodówce. 

Masło rozpuszczamy w garnku. 

Do miski wkładamy żółtka i miksujemy je z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło i twaróg.  Miksujemy. Dodajemy budynie i mleko w proszku oraz wlewamy mleko. Ponownie miksujemy chwilkę, aby składniki się dobrze ze sobą połączyły. 

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy łyżką. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy sernik przez godzinę. 

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja już wystygnie wówczas rozpuszczamy czekoladę mleczną w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. 

Sernik najlepiej schłodzić w lodówce. 








Bułeczki drożdżowe z ziołami

 


Drożdżowe bułeczki z ziołami polecają się na pyszne śniadanko. Kochani koniecznie musicie spróbować tych bułeczek bo są naprawdę przepyszne. Te zioła i papryka nadają im fajnego smaku. A samo przygotowanie bułek jest szybkie i mega proste. To co pieczecie razem ze mną ? Pozdrawiam was i życzę miłego dnia. Przepis mam od Eli @elakondrat z instagrama. Smacznego.


Składniki:

- 340 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki suszonego oregano, bazylii i słodkiej papryki plus zioła i papryka słodka do posypania bułeczek na wierzchu
- 3 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania bułeczek


Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól i przyprawy - suszoną bazylię, oregano i słodką paprykę. Dodajemy oliwę. W kubeczku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne. Dodajemy je wraz z ciepłą wodą do mąki. 

Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. 

Następnie formujemy 8 kulek, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy ziołami i papryką i odstawiamy na 15 minut, aby jeszcze podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy bułeczki przez 25-30 minut. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 







Pieczone talarki ziemniaczane

 


Pieczone talarki z ziemniaków polecają się na obiad. Pyszne, zarumienione i chrupiące. Jako dodatek polecam zestaw ulubionych surówek - np z kapusty pekińskiej, super pasuje także brokuł. Jak macie ochotę to możecie także podać takie ziemniaczki z mięsem - może być schabowy lub mielony


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii


Ziemniaki myjemy. Kroimy je w plasterki. Układamy w misce i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą na 10 minut. 

Następnie odcedzamy je na sitku. 

W kubku mieszamy dwie łyżki oleju z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy olej z przyprawami, mieszamy. 

Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół. 

Na blaszkach układamy plasterki ziemniaków tak, aby nie nachodziły na siebie. 

Pieczemy przez około 30 minut, pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, aby nam się ładnie zarumieniły. 

Podajemy z surówkami, warzywami lub mięsem.