Składniki:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony twaróg i masło. Wszystko razem zagniatamy tworząc kulkę.
Ciasto schładzamy w lodowce przez około godziny. Następnie wyciągamy i zostawiamy aby się ciut ociepliło na 15 minut.
Dzielimy ciasto na cztery części, każdą z nich rozwałkowujemy podsypując lekko mąką. Dzielimy na osiem trójkątów. Na każdy nakładamy porcję frużeliny i zwijamy.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Rogaliki pieczemy 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią.
Po upieczeniu przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z napojem ryżowym (lub mlekiem). Wlewamy wodę. Dodajemy szpinak i ponownie miksujemy - ja użyłam do tego blendera.
Dodajemy erytrytol, sól, olej i mąkę. Wszystko razem miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię i za pomocą łyżki do zupy nalewamy porcję ciasta, smażymy naleśniki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron.
Przygotowujemy farsz - twarożek mieszamy z jogurtem, serkiem mascarpone i erytrytolem (lub cukrem). Nakładamy farsz na naleśniki i zwijamy w ruloniki lub trójkąty.
Składniki:
Makaron gotujemy. Ogórki, jajka i szynkę, por kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Jogurt mieszamy z majonezem, musztardą, miodem, solą i pierzem.
W misce układamy warstwowo składniki - makaron, sos, kukurydzę, szynkę, sos, ogórki konserwowe, por, makaron, jajka, sos, tarty ser i szczypiorek.
I już mamy gotową sałatkę.
Składniki:
Placki tortilli smarujemy ketchupem. Nacinamy pośrodku w połowie.
Na każdej części układamy inne dodatki - u mnie plasterki polędwicy, ser żółty, papryka czerwona, rukola i ser żółty. Składamy tworząc trójkątną kanapkę.
Rozgrzewamy patelnię lub opiekacz i układamy tortillę.
Smażymy na patelni bez tłuszczu na małym ogniu, aby się tortilla przyrumieniła a ser w środku rozpuścił. Kanapki kroimy jeszcze na pół i już. Mamy gotowe pyszne śniadanie.