Bułeczki drożdżowe z ziołami

 


Drożdżowe bułeczki z ziołami polecają się na pyszne śniadanko. Kochani koniecznie musicie spróbować tych bułeczek bo są naprawdę przepyszne. Te zioła i papryka nadają im fajnego smaku. A samo przygotowanie bułek jest szybkie i mega proste. To co pieczecie razem ze mną ? Pozdrawiam was i życzę miłego dnia. Przepis mam od Eli @elakondrat z instagrama. Smacznego.


Składniki:

- 340 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki suszonego oregano, bazylii i słodkiej papryki plus zioła i papryka słodka do posypania bułeczek na wierzchu
- 3 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania bułeczek


Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól i przyprawy - suszoną bazylię, oregano i słodką paprykę. Dodajemy oliwę. W kubeczku rozkruszamy drożdże i zasypujemy je cukrem, mieszamy i odstawiamy, aby zrobiły się płynne. Dodajemy je wraz z ciepłą wodą do mąki. 

Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło. 

Następnie formujemy 8 kulek, lekko je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem i posypujemy ziołami i papryką i odstawiamy na 15 minut, aby jeszcze podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. Pieczemy bułeczki przez 25-30 minut. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 







Komentarze

  1. Pięknie się udały, porywam jedyną:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe bułeczki, bardzo pyszne. Tak nam zasmakowały, że będę przyrządzać częściej. Super przepis!! Poszukam innych.

    OdpowiedzUsuń
  3. O z ziołami, moja mama będzie zadowolona z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super i tak też na pewno smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. witam, nie za dużo drożdzy na taką ilość mąki? (40g na 340 g mąki?) dziekuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie za dużo. Taki jest przepis a bułeczki wychodzą naprawdę pyszne. Pozdrawiam 🥰

      Usuń
    2. dziękuję za odpowiedź. Zaryzykowałam z 20 g drożdzy i też wyszły, ale następnym razem zrobię zgodnie z przepisem:) Bułeczki smakowite - polecam Wszystkim:)

      Usuń
    3. Upieczone:) Pyszne potwierdzam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.