Pieczone talarki ziemniaczane
Pieczone talarki z ziemniaków polecają się na obiad. Pyszne, zarumienione i chrupiące. Jako dodatek polecam zestaw ulubionych surówek - np z kapusty pekińskiej, super pasuje także brokuł. Jak macie ochotę to możecie także podać takie ziemniaczki z mięsem - może być schabowy lub mielony.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- olej
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
Ziemniaki myjemy. Kroimy je w plasterki. Układamy w misce i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą na 10 minut.
Następnie odcedzamy je na sitku.
W kubku mieszamy dwie łyżki oleju z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy olej z przyprawami, mieszamy.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, grzanie góra-dół.
Na blaszkach układamy plasterki ziemniaków tak, aby nie nachodziły na siebie.
Pieczemy przez około 30 minut, pod koniec pieczenia włączamy funkcję termoobiegu, aby nam się ładnie zarumieniły.
Podajemy z surówkami, warzywami lub mięsem.
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, więc i tę wersję wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWspaniałe.
OdpowiedzUsuńTakie idealne do schrupania na przekąskę :D
OdpowiedzUsuńsuper dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ziemniaki a w takim wykonaniu już na samo zdjęcie cieknie ślinka...
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na ziemniaki. Piękne rumiane i jakie apetyczne. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam takie zamiast frytek. W sumie mogłabym zrobić je znowu.
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńeasy and healthy dish, i'd love yo make it
OdpowiedzUsuńgreetings
transparent lace
Bardzo lubię te ziemniaki, a tak dawno je robiłam :)
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie coś dla mojej córki
OdpowiedzUsuń