Zapiekanka z bagietki z warzywami i oscypkiem
Pyszne bagietki z pieczarkami, papryką i oscypkiem. Smakują po prostu rewelacyjnie, to fajny i szybki pomysł na pyszny obiad lub danie na imprezkę. Jeżeli nie macie sera oscypka to możecie użyć sera wędzonego lub zwykłego sera żółtego. Ale spróbujcie koniecznie z oscypkiem. Możecie jeszcze posypać zapiekanki po upieczeniu rukolą lub dodać żurawiny.
Składniki:
- 3 bagietki
- 400 g pieczarek
- sos pomidorowy lub ketchup
- ser oscypek
- kawałek papryki żółtej i czerwonej
- łyżka suszonej bazylii
Bagietki kroimy na pół, smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem i posypujemy bazylią.
Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na patelni.
Paprykę kroimy w kostkę, ser kroimy w plastry.
Układamy pieczarki i paprykę na bagietkach, układamy ser i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez minut. I już mamy gotowe pyszne zapiekanki. Możecie jeszcze po upieczeniu ułożyć na wierzchu rukolę.
super na kolację:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje. Pychota.
OdpowiedzUsuńTakie domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i jakie smakowite! <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie bułki na ciepło. Jak robię domowe zapiekanki to najczęściej z pieczarkami i mozzarellą.
OdpowiedzUsuńPrezentują się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu :D
Pozdrawiam.
Zapiekanki full wypas
OdpowiedzUsuńPycha! Dawno nie jadłam takich domowych bagietek, więc narobiłaś mi wielkiej ochoty :)
OdpowiedzUsuńPrzekonałam mojego partnera, żeby spróbował oscypka, jak byliśmy w górach (jest Ukraińcem i u nich tego nie ma). Najpierw nie chciał... a jak spróbował, to przepadł :D
OdpowiedzUsuńświetna wersja zapiekanki
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zapieknaki :)
OdpowiedzUsuń