Ciasto francuskie z kremem i owocami
Ciasto francuskie z kremem i owocami to szybki i pyszny pomysł na deser, zrobicie go w ciągu dosłownie kilki minut. Krem z mascarpone i tartymi migdałami smakuje obłędnie. Koniecznie spróbujcie, naprawdę nie można obok niego przejść obojętnie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego poniedziałku.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- 50 g migdałów tartych
- 3-4 truskawki i kilka borówek amerykańskich
- rozbełtane jajko do posmarowania
- cukier do posypania ciasta
Ciasto francuskie kroimy na pół wzdłuż i dzielimy na kawałki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem - mi wyszły dwie blaszki. Każdy kawałek nakłuwamy widelcem i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Połowę kawałków posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
Upieczone przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Przygotowujemy krem - w misce miksujemy serek mascarpone ze śmietaną i cukrem. Dodajemy tarte migdały i mieszamy łyżka. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego.
Każdy kawałek ciasta kroimy na pół. Nakładamy krem i dodajemy do połowy pokrojone kawałki truskawek i do połowy kawałki borówek. Dlatego posypywałam cukrem tylko połowę ciasta aby się odróżniało. I już mamy gotowy tak pyszny deser, że nie można przejść obok niego obojętnie. Do tego zrobicie go dosłownie w ciągu kilku minut.
Un gâteau savoureux et élégant.
OdpowiedzUsuńMaruda
pyszny, prosty deser!
OdpowiedzUsuńW weekend przygotuje ten smakołyk. Mam nadzieje, że moim krytykom czyli rodzinie posmakuje. Porozglądam się po blogu za innymi ciekawymi przepisami.
OdpowiedzUsuńKochana poszalałaś z tym ciastem, nie sposób mu się oprzeć, takie smakołyki wyczarowałaś :-)
OdpowiedzUsuńMałe dzieła sztuki i do tego jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńMam dziś wielką ochotę na słodycze
OdpowiedzUsuńJa mam ślinotok, no pyszne to musi być, super - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńwoow ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakują nieziemsko. W weekend przygotuje ten smakołyk.
OdpowiedzUsuńO tak, to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń