Kurczak pod pierzynką z pora i majonezu
Składniki:
- 700 g filetu z kurczaka
- duży por
- 6 łyżeczek majonezu
- sól, pieprz
- łyżka masła
Filety z kurczaka kroimy na kotlety - mi wyszło osiem sztuk, przyprawiamy je solą i pieprzem, układamy w naczyniu do zapiekania.
Por kroimy i chwilkę go podsmażamy na maśle z odrobinką soli. Układamy por na mięsie. Smarujemy majonezem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut pod przykryciem i jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Tak przygotowane mięso jest mega soczyste i pyszne.
Dodatki to ziemniaki i surówka z młodej kapusty - młoda kapusta, 2 tarte marchewki, łyżeczka majonezu, łyżka jogurtu, łyżeczka musztardy i soku z cytryny, sól i pieprz. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia smaków.
O! Ale ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńale ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńKupuję :-)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na kurczaka
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, bo danie wygląda kusząco i pachnie przez monitor :-)
OdpowiedzUsuń