Kotlety z boczniaków takie jak schabowe

 


Kotlety z boczniaków to super pomysł na pyszny i bezmięsny obiad. Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście boczniaków to koniecznie spróbujcie, są pyszne, lepsze nawet niż kanie i mają dużo wartości odżywczych. Można je przygotować na różne sposoby. Ja przygotowałam je tak jak kotlety schabowe, spróbujcie. Jestem pewna, że będą wam smakowały. Pozdrawiam i życzę cudownego dnia. 

Składniki:

- opakowanie boczniaków
- 2 jajka
- 4 łyżki napoju roślinnego lub mleka
- sól i pieprz
- bułka tarta lub panier z ciecierzycy
- olej do smażenia


Boczniaki wkładamy do miski i zalewamy je wodą. Zostawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku. 

Do miski wbijamy jajka, wlewamy napój roślinny lub mleko, dodajemy sól i pieprz i mieszamy wszystko razem. Wkładamy boczniaki i mieszamy. 

Obtaczamy je w bułce tartej lub w panierce z ciecierzycy i smażymy na rumiano. 

Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z czym tylko chcemy, u mnie młode ziemniaczki i szparagi. Super smakują na kanapki, zróbcie także z nimi burgera czy wrapa. 






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.