Pleśniak z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to moje ukochane ciasto, zresztą pleśniak kojarzy mi się zawsze z latami dzieciństwa. U nas w domu rodzinnym to ciasto pojawiało się bardzo często z różnymi owocami lub dżemem. Mój tato najbardziej lubi właśnie z wiśniami i zawsze w sezonie letnim musi się pojawić chociaż raz. Ciasto jest proste i dość szybkie do przygotowania, ciasto kruche możecie sobie przygotować dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Jeżeli jeszcze nie robiliście tego ciasta to naprawdę polecam, koniecznie spróbujcie.
Zdecydowałam się zgłosić mojego bloga do Gali Twórców 2021 i będzie mi bardzo miło, ja oddasz swój głos właśnie na mnie i mojego bloga - link do głosowania tutaj . Za wszystkie głosy bardzo dziękuje.
Składniki:
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 90 g gęstego jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
nadzienie
- 600 g czerwonej porzeczki + 3 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki cukru
piana - 5 białek + 150 g cukru + łyżka mąki ziemniaczanej
Do misy miksera wsypujemy mąkę pszenną i krupczatkę, dodajemy żółtka, zimne masło, cukier, jogurt oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto - jeżeli nie macie miksera to trzeba zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części - dwie większe i jedną mniejszą. Mniejszą część zawijamy w woreczek i chowamy do zamrażalnika.
Jak on pysznie wygląda. Zjadłabym sobie dzisiaj takie ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
Usuńmam krzak porzeczek i czekają na zerwanie:)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie zrób z nimi ciacho :-)
UsuńOj mam smaka na to ciasto 🌞
OdpowiedzUsuńCzęstuj się kochana :-)
UsuńCudo.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Gosiu :-)
UsuńWygląda smacznie. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam. Jest naprawdę pyszne :-)
UsuńAle smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńWstyd się przyznać, ale jeszcze nie robiłam pleśniaka. Jakoś wiecznie o nim zapominam...a Twoje tak apetycznie wygląda Marzenko:)
OdpowiedzUsuńKochana to musisz koniecznie go zrobić :-)
UsuńWygląda cudownie! Niebo dla oka i podniebienia <3
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Dziękuje bardzo Kasiu :-)
UsuńUwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo Madziu :-)
UsuńWspaniałe ciasto :) U mnie był ostatnio zbieranie czarnych porzeczek, z części będzie sok a pozostałe pewnie też wylądują w jakimś cieście :D
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana. No ciacho musi być :-)
UsuńWieki nie jadłam tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńKochana to musisz koniecznie zrobić :-)
UsuńBrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :-)
Usuńwspaniale musi smakować
OdpowiedzUsuńIzuś jest obłędne w smaku :-)
Usuń