Zapiekany makaron z truskawkami i śmietaną
Składniki:
- 400 g makaronu - u mnie świderki
- 500 g truskawek
- 300 ml śmietany 30% lub 18%
- 3 łyżki erytrytolu lub cukru
- 100 g twarogu półtłustego
- łyżka masła
- garść płatków migdałów
Makaron gotujemy all dente. Przekładamy go do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
Truskawki kroimy na kawałki. Większą połowę truskawek rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną i erytrytolem. Wlewamy masę do makaronu, dodajemy połowę twarożku rozgniecionego w palcach i mieszamy.
Na wierzchu rozkładamy pozostałe truskawki, twaróg rozdrobniony w palcach i posypujemy wszystko płatkami migdałów.
Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut, aby zapiekanka odrobinkę ostygła i możemy jeść.
Smaki dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńtakiego to jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Nie jadłam jeszcze takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron z truskawkami, ale jeszcze nigdy go nie zapiekałam...ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :) Wygląda przepysznie, więc chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńCiekawe połącznie :) Bardzo chętnie wypróbuję. Wspaniały, apetyczny wpis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Super kochana :) smak dzieciństwa w nowej wersji :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie będe próbowała tych przepysznych przepisów ;)
OdpowiedzUsuńwoow takie pyszności to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń