Bułeczki drożdżowe na śniadanie

 


Domowe bułeczki drożdżowe przygotujecie bez problemu we własnej kuchni. Potrzebne jest tylko kilka składników, odrobinka czasu i już możecie się cieszyć ich smakiem. Są naprawdę łatwe i każdy sobie z nimi poradzi. Naprawdę polecam. Domowe pieczywo jest zdecydowanie lepsze od tego sklepowego i warto spróbować go upiec, jak już raz upieczecie to będziecie wypiekać bułki czy chleby bez przerwy. 


Polecam wam także inne przepisy na bułki



BUŁECZKI DROŻDŻOWE NA ŚNIADANIE

Przygotowanie: 15 minut + czas wyrastania + czas pieczenia
Ilość porcji: 8 sztuk


Składniki:

- 480 g mąki pszennej
- 280 g cieplej wody (max 37 stopni)
- łyżeczka soli
- 50 g roztopionego masła
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże. Dodajemy cukier i rozgniatamy drożdże łyżeczką. Odstawiamy na kilka minut, aby zrobiły się płynne. 

Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wodę i roztopione masło. Mieszamy i wlewamy drożdże. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 godzinę do wyrośnięcia. 

Następnie ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na części. Mi wyszło 8 kulek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. Smarujemy mlekiem i nacinamy nożem. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Pieczemy bułeczki przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Upieczone bułki przekładamy na kratkę, aby wystygły. 






Komentarze

  1. Świeżutkie bułeczki z pomidorkiem. Sama rozkosz!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj moja mama takie robi, mi niestety nie wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z tego wynika, że nawet ja sobie z nimi poradzę. Choć ze względu na czas "wyrastania" nie na śniadanie (aż tak wcześnie nie wstaję, żeby się wyrobić). Będą jak znalazł na kolację. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się proszą na śniadanie ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie spróbuję zrobić według tego przepisu. Uwielbiam domowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba bardzo się zapuściłam w pieczenie domowych wyrobów :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj zjadłabym taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O prosty przepis, dzięki! Zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama piecze swój własny chleb na zakwasie. Ja na początek wzięłam się za bułeczki śniadaniowe. Te małe drożdżowe pychotki z Twojego przepisu piekłam już dwa razy i są tak smaczne, że następnym razem zrobię z podwójnej porcji i część zamrożę, by mieć pod ręką gdy zabraknie pieczywa w niedzielny ranek. Są miękkie i puszyste, gotowe do smarowania grubą warstwą masła. Myślę, że mąka pełnoziarnista żytnia też sprawdziłaby się w tym przepisie. Może spróbuję w ten weekend?

    OdpowiedzUsuń
  10. a jaki typ mąki pszennej użyć do wypieku? Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.