Ogórki w przyprawie kebab gyros
Ogórki w przyprawie kebab gyros to pyszna propozycja na przetwory domowe. Nic tak nie smakuję zimą jak skarby lata i jesieni zamknięte w słoikach. Jestem ciekawa czy robicie domowe przetwory ? bo ja już od lat tak. Robię dżemy, sosy, różne sałatki. Tak samo robiła moja babcia i robi moja mama.
Polecam wam te ogórki, zrobicie je naprawdę szybko a są takie dobre, możecie od razu zrobić podwójną porcję. Super sprawdzą się do obiadu czy na kanapki. A może już znacie takie ogórki i je robicie ? ja przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.
Polecam wam także inne przepisy na domowe przetwory
OGÓRKI Z PRZYPRAWIE KEBAB GYROS
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji - 8 słoików o pojemności 500 ml
Składniki:
- 3 kg ogórków
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2,5 łyżki soli
- 450 g cukru
- 300 ml octu
- 130 ml oleju
- 40 g przyprawy kebab gyros
Przygotowanie:
Ogórki myję w zimnej wodzie. Kroję na plasterki grubości około 1,5 mm i przekładam je do miski. Zasypuje je solą i mieszam, odstawiam. Ja do pokrojenia ogórków, marchewki, cebuli i czosnku użyłam mandoliny do warzyw. Jak jej nie macie to możecie bez problemu pokroić wszystko nożem.
Następnie obieram marchewki, cebulę i czosnek. Marchewki kroję na plasterki grubości 1 mm, cebulę tak samo i czosnek. Wkładam te warzywa do osobnej miski.
Do miski z warzywami wlewam ocet, olej, wsypuje cukier i przyprawę kebab gyros. Mieszam wszystko razem dokładnie przez 2-3 minuty, aby cukier się rozpuścił i przelewam wszystko do miski z ogórkami.
Mieszam i zostawiam ogórki w misce na 4-5 godzin, w między czasie kilka razy mieszam.
Myję i wyparzam słoiki wraz z zakrętkami. Przygotowałam 8 słoików o pojemności 500 ml.
Przekładam warzywa do słoików, zalewam je powstałą zalewą, przecieram słoiki ręcznikiem papierowym i zamykam. Pasteryzuję 12-15 minut od zagotowania się wody (na dno szerokiego garnka układam ściereczkę bawełnianą, układam słoiki jeden obok drugiego - w moim garnku mieszczą się cztery sztuki, zalewam wodą tak do 3/4 wysokości słoików, ustawiam średni gaz i doprowadzam wodę do wrzenia, zmniejszam gaz i pasteryzuję 12-15 minut).
Po pasteryzacji przekładam słoiki na blacie i przykrywam je jeszcze ręcznikiem. Tak zostawiam je na noc lub na 2-3 godziny.
Jest to dla mnie całkowita nowość. Na spróbowanie zrobię chociaż parę słoiczków
OdpowiedzUsuńTakich ogórków nie jadłam! Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBędę robić.
OdpowiedzUsuńCiekawe. Takich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZapisuję na przyszły rok do wykorzystania. W tym roku mam już sporo ogórków w curry, w musztardzie i w pomidorach :))
OdpowiedzUsuńTrafiłam na ten przepis gdzieś w lipcu i od razu je zrobiłam, zimą mój mąż nie chciał nic innego do obiadu tylko te ogórki. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka słoików, w tym roku już mi zapowiedział, że będziemy robić dużo więcej.
OdpowiedzUsuńJuż się pasteryzują👍zerwałam dziś z ogródka i robię pierwszy raz na pewno będą pyszne.
OdpowiedzUsuńJutro zrobię 🙂🥒🥒🥒
OdpowiedzUsuń