Ogórki w przyprawie kebab gyros

 


Ogórki w przyprawie kebab gyros to pyszna propozycja na przetwory domowe. Nic tak nie smakuję zimą jak skarby lata i jesieni zamknięte w słoikach. Jestem ciekawa czy robicie domowe przetwory ? bo ja już od lat tak. Robię dżemy, sosy, różne sałatki. Tak samo robiła moja babcia i robi moja mama. 
Polecam wam te ogórki, zrobicie je naprawdę szybko a są takie dobre, możecie od razu zrobić podwójną porcję. Super sprawdzą się do obiadu czy na kanapki. A może już znacie takie ogórki i je robicie ? ja przepis dostałam od koleżanki z pracy. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 



Polecam wam także inne przepisy na domowe przetwory



OGÓRKI Z PRZYPRAWIE KEBAB GYROS

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji - 8 słoików o pojemności 500 ml


Składniki:

- 3 kg ogórków
- 4 marchewki
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2,5 łyżki soli
- 450 g cukru
- 300 ml octu
- 130 ml oleju
- 40 g przyprawy kebab gyros

Przygotowanie:

Ogórki myję w zimnej wodzie. Kroję na plasterki grubości około 1,5 mm i przekładam je do miski. Zasypuje je solą i mieszam, odstawiam. Ja do pokrojenia ogórków, marchewki, cebuli i czosnku użyłam mandoliny do warzyw. Jak jej nie macie to możecie bez problemu pokroić wszystko nożem. 

Następnie obieram marchewki, cebulę i czosnek. Marchewki kroję na plasterki grubości 1 mm, cebulę tak samo i czosnek. Wkładam te warzywa do osobnej miski. 

Do miski z warzywami wlewam ocet, olej, wsypuje cukier i przyprawę kebab gyros. Mieszam wszystko razem dokładnie przez 2-3 minuty, aby cukier się rozpuścił i przelewam wszystko do miski z ogórkami. 

Mieszam i zostawiam ogórki w misce na 4-5 godzin, w między czasie kilka razy mieszam. 

Myję i wyparzam słoiki wraz z zakrętkami. Przygotowałam 8 słoików o pojemności 500 ml. 

Przekładam warzywa do słoików, zalewam je powstałą zalewą, przecieram słoiki ręcznikiem papierowym i zamykam. Pasteryzuję 12-15 minut od zagotowania się wody (na dno szerokiego garnka układam ściereczkę bawełnianą, układam słoiki jeden obok drugiego - w moim garnku mieszczą się cztery sztuki, zalewam wodą tak do 3/4 wysokości słoików, ustawiam średni gaz i doprowadzam wodę do wrzenia, zmniejszam gaz i pasteryzuję 12-15 minut). 

Po pasteryzacji przekładam słoiki na blacie i przykrywam je jeszcze ręcznikiem. Tak zostawiam je na noc lub na 2-3 godziny. 







Komentarze

  1. Jest to dla mnie całkowita nowość. Na spróbowanie zrobię chociaż parę słoiczków

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich ogórków nie jadłam! Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe. Takich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapisuję na przyszły rok do wykorzystania. W tym roku mam już sporo ogórków w curry, w musztardzie i w pomidorach :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Trafiłam na ten przepis gdzieś w lipcu i od razu je zrobiłam, zimą mój mąż nie chciał nic innego do obiadu tylko te ogórki. Szkoda, że zrobiłam tylko kilka słoików, w tym roku już mi zapowiedział, że będziemy robić dużo więcej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Już się pasteryzują👍zerwałam dziś z ogródka i robię pierwszy raz na pewno będą pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jutro zrobię 🙂🥒🥒🥒

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.