Pieczone warzywa z ziemniakami
Składniki:
- 600 g obranej dyni
- 2 jabłka
- duża cebula
- 750 ml płynów - ja dałam pół na pół bulionu warzywnego i napoju ryżowo-kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka masła klarowanego lub oleju
Dynię i jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Cebulkę podsmażamy na patelni z masłem. Oczywiście można także dynię i jabłka upiec - 180 stopni przez 30 minut.
Do garnka dodajemy podsmażoną cebulkę i wlewamy płyn. Mieszamy i gotujemy do miękkości - jakieś 30-40 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Ja posypałam po wierzchu zupę granolą wytrawną.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 5-6