Łatwy chleb drożdżowy
Zapraszam was dzisiaj na bardzo pyszny chlebuś drożdżowy, przepis jest mega łatwy i w zasadzie szybki - nie licząc czasu wyrastania i pieczenia. Ale uwierzcie mi nie napracujecie się przy nim. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc, na drugi dzień rano przełożyć ciasto do blaszki, pozwolić mu chwilkę podrosnąć i upiec. Prawda, że proste. A jaki on jest pyszny. Spróbujcie koniecznie. Życzę wam miłego dnia i smacznego.
Polecam wam także inne przepisy na chleby:
ŁATWY CHLEB DROŻDŻOWY
Przygotowanie: 15 minut + czas wyrastania + czas wypiekania
Ilość porcji: 18
Składniki:
- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 2 garście pestek dyni
- 2 garście słonecznika
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 2 garście pestek dyni
- 2 garście słonecznika
- 2 garście siemienia lnianego
Przygotowanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy pestki dyni i słonecznik. Wyrabiamy chwilkę ciasto - tylko do połączenia się składników.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 10-12 godzin. Ja zostawiam na noc, ale możecie także przygotować ciasto rano.
Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy go do keksówki posmarowanej olejem (keksówka 30 cm). Moczymy dłonie i wyrównujemy ciasto i odstawiamy jeszcze na 1-1,5 aby podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, pieczemy chleb przez 50 minut.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.
Ojej, na pewno jest pyszny. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSmakuje wspaniale kochana :-)
Usuńtaki chlebek z miodem i dżemem-pychota:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak Madziu. Pozdrawiam :-)
UsuńWażne, że nie trzeba długo wyrabiać ciasta! Wygląda pięknie! Na pewno go zrobię :)
OdpowiedzUsuńNo nie wymaga dużo pracy :) będzie ci smakował :-)
UsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuńKoniecznie Gosiu :-)
UsuńA mogę bez ziaren?
OdpowiedzUsuńOczywiście Basiu. Ten przepis można dowolnie modyfikować.
UsuńTo chyba porcja na dwie keksówki?
OdpowiedzUsuńBasiu na jedną ale dużą :-)
UsuńMarzenko jesteś mistrzynią chleba!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochanie. Pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń