Crumble ze śliwkami i jabłkami
Dzień dobry kochani. Wiecie za co lubię ten jesienny czas oprócz kocyków, pysznych herbat i wieczorów ze świeczkami i książką - za te wszystkie pyszne smaki. Jabłka, gruszki, śliwki, dynie, buraki, kapusta, ziemniaki - to są produkty, które królują teraz u mnie w kuchni.
Dzisiaj zapraszam was na pyszny i bardzo szybki deser, który przygotujecie w ciągu kilku chwil, możecie dać w zasadzie owoce jakie macie, ja już próbowałam różnych wersji i każda była pyszna.
To co kto robi ze mną dzisiaj crumble ze śliwkami i jabłkami.
Polecam wam także inne przepisy na desery:
CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I JABŁKAMI
Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub erytrytolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zimnego masła
- 4 jabłka
- kilka śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- garść żurawiny
- 50 g płatków owsianych
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub erytrytolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zimnego masła
- 4 jabłka
- kilka śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- garść żurawiny
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, śliwki kroimy na kawałki i przekładamy do żaroodpornej formy.
Posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej, cynamonem, rodzynkami i żurawiną.
Przygotowujemy kruszonkę - w misce mieszamy ze sobą mąkę, zimne kawałki masła, cukier i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami i posypujemy jabłka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 20-25 minut.
Najlepiej smakuje taki deser jeszcze ciepły, można dodać gałkę lodów waniliowych.
uwielbiam ten deser w jesienny wieczór;)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne. Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńDeser idealny na jesień. Nasyci, doda energii i poprawi nastrój!
OdpowiedzUsuńMarzenko widzę, że mamy podobne smaki na jesień;)
OdpowiedzUsuń