Crumble ze śliwkami i jabłkami

 


Dzień dobry kochani. Wiecie za co lubię ten jesienny czas oprócz kocyków, pysznych herbat i wieczorów ze świeczkami i książką - za te wszystkie pyszne smaki. Jabłka, gruszki, śliwki, dynie, buraki, kapusta, ziemniaki - to są produkty, które królują teraz u mnie w kuchni. 
Dzisiaj zapraszam was na pyszny i bardzo szybki deser, który przygotujecie w ciągu kilku chwil, możecie dać w zasadzie owoce jakie macie, ja już próbowałam różnych wersji i każda była pyszna. 
To co kto robi ze mną dzisiaj crumble ze śliwkami i jabłkami. 



Polecam wam także inne przepisy na desery:



CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I JABŁKAMI

Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 4-6


Składniki:

- 150 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub erytrytolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g zimnego masła
- 4 jabłka
- kilka śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek
- garść żurawiny


Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, śliwki kroimy na kawałki i przekładamy do żaroodpornej formy. 
Posypujemy łyżką cukru i łyżką mąki ziemniaczanej, cynamonem, rodzynkami i żurawiną. 

Przygotowujemy kruszonkę - w misce mieszamy ze sobą mąkę, zimne kawałki masła, cukier i płatki owsiane, rozdrabniamy palcami i posypujemy jabłka. 

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 220 stopni przez 20-25 minut. 

Najlepiej smakuje taki deser jeszcze ciepły, można dodać gałkę lodów waniliowych.





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.