Cukinia nadziewana mięsem
Witam was moje słoneczka, nie macie pomysłu na obiad ? już wam coś podrzucam. Cukinia faszerowana mięsem to naprawdę pyszny i dość szybki pomysł na obiadek, koniecznie spróbujcie. Ja cukinię uwielbiam i teraz, gdy jest na nią sezon to wykorzystuje ją jak mogę, dosłownie do wszystkiego, nawet do ciasta. Ja nadziałam dzisiaj cukinię mięsem mielonym z passatą pomidorową, ale możecie ją nadziać ryżem, kaszą, czym tylko chcecie. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Życzę wam smacznego i miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy z cukinią:
CUKINIA NADZIEWANA MIĘSEM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 małych cukinii
- 500 g mielonego mięsa
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
- 100 g startego żółtego sera
- 300 g pieczarek
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i odcinamy końce. Kroimy je na pół i wydrążamy miąższ ze środka. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, czosnek wyciskamy, cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy mięso. Przekładamy je do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, dodajemy cebulę i czosnek. Chwilkę wszystko przesmażamy i dodajemy mięso. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy wszystko 10 minut. Dodajemy bazylię i przyprawiamy do smaku.
Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy mięsem.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Wkładamy nasze cukinie na 20-30 minut (musimy sprawdzić czy cukinia jest już miękka - jej stopień miękkości wybierzcie sami, pieczcie ją krócej lub dłużej). Pod koniec pieczenia posypujemy cukinię serem żółtym i jeszcze chwilkę pieczemy, aż ser się rozpuści w temperaturze 200 stopni.
bardzo dawno nie robiłam, muszę wrócić do tego smaku:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Madziu. To jest takie pyszne :-)
UsuńTaka cukinia musi być pyszna. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie kochana :-)
UsuńWszyscy się zajadamy
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńBardzo lubię cukinię. Też ją często faszeruję; ostatnio ryżem i tuńczykiem. Ten przepis też wypróbuję.
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego i miłego dnia :-)
UsuńTakie danie to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie cukinii :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się kochana :-)
Usuń