Cukinia nadziewana mięsem

 


Witam was moje słoneczka, nie macie pomysłu na obiad ? już wam coś podrzucam. Cukinia faszerowana mięsem to naprawdę pyszny i dość szybki pomysł na obiadek, koniecznie spróbujcie. Ja cukinię uwielbiam i teraz, gdy jest na nią sezon to wykorzystuje ją jak mogę, dosłownie do wszystkiego, nawet do ciasta. Ja nadziałam dzisiaj cukinię mięsem mielonym z passatą pomidorową, ale możecie ją nadziać ryżem, kaszą, czym tylko chcecie. Smakuje naprawdę rewelacyjnie. Życzę wam smacznego i miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy z cukinią:




CUKINIA NADZIEWANA MIĘSEM

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 4


Składniki:

- 4 małych cukinii
- 500 g mielonego mięsa
- 300 ml passaty pomidorowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
- 100 g startego żółtego sera
- 300 g pieczarek

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i odcinamy końce. Kroimy je na pół i wydrążamy miąższ ze środka. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, czosnek wyciskamy, cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. 

Na patelnię wlewamy olej i podsmażamy mięso. Przekładamy je do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, dodajemy cebulę i czosnek. Chwilkę wszystko przesmażamy i dodajemy mięso. Wlewamy passatę pomidorową i dusimy wszystko 10 minut. Dodajemy bazylię i przyprawiamy do smaku.  

Cukinię układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy mięsem. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, grzanie góra-dół. Wkładamy nasze cukinie na 20-30 minut (musimy sprawdzić czy cukinia jest już miękka - jej stopień miękkości wybierzcie sami, pieczcie ją krócej lub dłużej). Pod koniec pieczenia posypujemy cukinię serem żółtym i jeszcze chwilkę pieczemy, aż ser się rozpuści w temperaturze 200 stopni. 






Komentarze

  1. bardzo dawno nie robiłam, muszę wrócić do tego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka cukinia musi być pyszna. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię cukinię. Też ją często faszeruję; ostatnio ryżem i tuńczykiem. Ten przepis też wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie danie to jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.