Pieczone warzywa z ziemniakami
Dzień dobry dzień dobry. Jak tam wasze samopoczucie ? mam nadzieję, że wstaliście z uśmiechem i macie dobry humorek. Mam dla was dzisiaj wspaniały i bardzo szybki pomysł na obiad.
Pieczone warzywa, wszystko co macie pod ręką wrzucacie na blaszkę i pieczecie. Oczywiście możecie do takich warzyw przygotować jakieś mięsko, ale ja uwielbiam takie warzywa podać z ulubionymi surówkami czy sosem, w moim przypadku słodki sos chili - który muszę mieć zawsze w lodówce.
Ten obiad robi się w zasadzie sam a wy macie czas np. na chwilkę relaksu z ulubioną książką lub czas aby przygotować deser.
To co przekonałam was do takiego dania ? mam nadzieję, że tak i będzie wam smakowało. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na pyszne obiady:
PIECZONE WARZYWA Z ZIEMNIAKAMI
Przygotowanie: 15 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 3
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 5 marchewek
- pół kalafiora
- 300 g fasolki szparagowej zielonej
- papryka czerwona
- sól
- pieprz
- czosnek niedźwiedzi
- 2-3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój ją w słupki. Paprykę pokrój na kawałki a kalafiora podziel na różyczki. Z fasolki odetnij końce.
Wlej do warzyw oliwę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Wymieszaj wszystko razem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół.
Warzywa wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika. Piecz przez około 1 godzinę.
W czasie pieczenia 2-3 razy warzywa wymieszaj.
Upieczone warzywa podawaj z sosem - u mnie słodki chilli.
super dodatek do obiadku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :-)
UsuńPyszny, obiadek dla każdego. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
UsuńMniam, uwielbiam takie warzywa z ziemniakami.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
UsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńCieszę się i pozdrawiam :-)
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszna i jaka aromatyczna propozycja!
OdpowiedzUsuńPalce lizać! :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Uwielbiam pieczone warzywa, bo temperatura cudownie wydobywa ich słodycz. To idealne danie na jesień.
OdpowiedzUsuńTeż lubię słodki sos chili. Idealne danie na niedzielę, można korzystać z ostatnich chwil lenistwa a nie "stać przy garach".
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki
OdpowiedzUsuńWarzywa z surówką? Czy to nie tak trochę jak chleb z bułką?
OdpowiedzUsuń