Tarta ze śliwkami
Zapraszam was dzisiaj na obłędną w smaku tartę. Robi się ją bardzo szybko i możecie ją zrobić z różnymi owocami a także w wersji wytrawnej. Ja zrobiłam ją ze śliwkami i podałam jeszcze ciepłą z lodami, mówię wam jakie to jest przepyszne, musicie koniecznie spróbować. Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła (zawartość tłuszczu 82 %)
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 jogurtu naturalnego gęstego
- 800 g śliwek - waga przed wypestkowaniem
- cukier do posypania i łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Wbijamy jajko, dodajemy jogurt i pokrojone zimne masło oraz szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, chowamy je na godzinę do lodówki. Ja nie czekałam, aż ciasto się schłodzi i od razu je wałkowałam.
Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na plasterki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, podsypujemy odrobinką mąki. Nakłuwamy widelcem i ponownie posypujemy odrobiną mąki.
Na środku układamy owoce, pozostawiamy wolne brzegi ciasta. Następnie brzegi zakładamy na owoce do środka. Boki ciasta smarujemy mlekiem, posypujemy całość cukrem a owoce posypujemy cynamonem i przekładamy na blaszkę.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczoną tartę zostawiamy na kilka minut, aby przestygła i możemy jeść. Pysznie smakuje jeszcze na ciepło, spróbujcie koniecznie z lodami.
Uwielbiam taką tartę. Coś pysznego.
OdpowiedzUsuńwspaniała!
OdpowiedzUsuńdobra tarta zawsze się sprawdzi :) ja uwielbiam takie "placki" z owocami a lody do tego to już całkiem jest miłość <3 :D
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję taką tartę przygotować. Mam śliwki także pozostaje tylko chęć, żeby ją zrobić. Dzięki za przepis. Tarta wygląda znakomicie i smakowicie na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na weekend:)
OdpowiedzUsuńtakie ciasto to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń