Zupa krem z dyni i jabłka
Składniki:
- 600 g obranej dyni
- 2 jabłka
- duża cebula
- 750 ml płynów - ja dałam pół na pół bulionu warzywnego i napoju ryżowo-kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka masła klarowanego lub oleju
Dynię i jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Cebulkę podsmażamy na patelni z masłem. Oczywiście można także dynię i jabłka upiec - 180 stopni przez 30 minut.
Do garnka dodajemy podsmażoną cebulkę i wlewamy płyn. Mieszamy i gotujemy do miękkości - jakieś 30-40 minut.
Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Dodajemy sok z cytryny. Wszystko razem miksujemy. Ja posypałam po wierzchu zupę granolą wytrawną.
Przepyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńJa akurat nie lubię takiej zupy z dyni.
OdpowiedzUsuńOjoj szkoda. Jest taka pyszna :-)
Usuńsuper pomysł z dodatkiem jabłka:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Madziu. Super smakuje także z gruszką :-)
UsuńMoje mężowe było by zachwycone taka zupką Marzenko :D bo ja to tak nie za bardzo przepadam ;)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia tak samo jak ja. My zresztą kochamy zupy. Pozdrawiam kochana :-)
Usuńjak pięknie podana
OdpowiedzUsuńDziękuje Izuś i pozdrawiam :-)
UsuńIdealna jesienna zupka :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńJak ja się cieszę, że coraz więcej osób docenia w kuchni dynię! Twój pomysł na lunch z dynią, aż się prosi o przygotowanie!
OdpowiedzUsuń