Pieczona karkówka gyros

 


Dobry wieczór. Mam dzisiaj dla was super pomysł na obiad i to taki, który w zasadzie robi się sam. I powiem wam jeszcze jedno - tak jak nie przepadam za karkówką tak w tym wydaniu jest po prostu obłędna w smaku i bardzo mi smakuję. Zrobiłam ją na obiad i zaprosiłam rodzinkę, bardzo im wszystkim smakowała. Taką karkówkę musicie sobie koniecznie zrobić. Polecam.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 



Polecam wam także inne przepisy na obiady



PIECZONA KARKÓWKA 

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 8

Składniki:

- 2 kg karkówki
- 1,5 opakowania przyprawy gyros
- 300 g ketchupu pikantnego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na takie cieńsze plasterki i przyprawiamy ją przyprawą do gyrosa.

Przygotowujemy marynatę - ketchup mieszamy z majonezem i musztardą, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Cebule kroimy na plasterki. Marynatą smarujemy każdy plaster karkówki z jednej strony i układamy na niej cebulę. I tak z każdym plasterkiem. 

Następnie kawałki mięsa układamy w naczyniu do zapiekania jedno przy drugim. Jak została wam marynata to posmarujcie jeszcze mięso po wierzchu. 

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy karkówkę przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 30 minut, ale bez przykrycia. 

Jak mięso będzie się wam za bardzo rumienić to ponownie go przykryjcie. Po upieczeniu ja odlałam nadmiar wody z tłuszczem jaki powstał. Podałam karkówkę z surówką z kapusty pekińskiej. 






Chleb drożdżowy z żurawiną i mikser planetarny

 


Dzień dobry moje słoneczka. Dzisiaj mam dla was tak na dzień dobry pyszny, domowy chlebuś drożdżowy. Powiem wam, że nie ma nic pyszniejszego od takiej kromki świeżego, pachnącego i chrupiącego chleba. Każdy może sobie taki chleb upiec w zaciszu własnej kuchni bez problemu, to naprawdę nic trudnego. A jak jeszcze macie domowego pomocnika to już w ogóle taka domowa produkcja pieczywa to sama przyjemność.
 
Ja od jakiegoś już czasu korzystam w kuchni z pomocy miksera planetarnego i powiem wam, że nie wyobrażam sobie już bez niego życia. Ułatwia mi on pracę w kuchni i przygotowywanie posiłków, pieczenie pieczywa, przygotowanie ciast to łatwizna. Nie muszę ręcznie wyrabiać ciasta drożdżowego na drożdżówkę, ciasta na chleb czy bułki, ciasta kruchego czy ciasta na ciasteczka. A pianę z białek lub krem ze śmietany przygotowuje w ciągu kilku minut i nie muszę stać i trzymać w ręku miksera, mogę w tym czasie, gdy mikser sam ubija pianę zająć się czymś innym. A ty masz już swojego pomocnika w kuchni ? masz mikser planetarny?

W mojej kuchni pracuje mikser planetarny Ariete - model Classica. To robot planetarny, który posiada na wyposażeniu trzy wymienne końcówki do mieszania, ubijania i zagniatania. Urządzenie ma silnik o wysokiej mocy 2400 W, posiada regulację prędkości w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę, ma funkcję pracy pulsacyjnej i system powolnego startu. Duża moc miksera wpływa na sprawne i szybkie ubijanie produktów oraz komfortowe zagniatanie ciast drożdżowych czy chleba. 
Urządzenie posiada płynną 20 stopniową regulację prędkości i ma 5 programów pracy. Jest niezwykle proste i łatwe w obsłudze, bez problemu dobierzecie odpowiednie parametry pracy podczas przygotowywania różnych dań.  


Metalowa misa ma pojemność 5,5 l oraz dodatkowo posiada osłonę przed chlapaniem podczas ubijania czy mieszania. Tak duża misa wystarcza bez problemu na przygotowania ciasta czy chleba z ponad kilograma mąki. Przygotujecie także mniejsze porcje, ponieważ końcówki do mieszania są bardzo precyzyjnie spasowane z metalową misą. 

Z łatwością wymieszacie w takim mikserze ciasto na naleśniki, na placki, gofry czy omlet. Przygotujecie ciasto na tartę, ciasteczka, sernik a także utrzecie masę na ciasto czy babkę, biszkopt i wiele innych domowych wypieków, ubijecie precyzyjnie doskonałą bezę. 


Hak do zagniatania gęstych ciast oraz wysoka moc silnika pozwoli przygotować ciasto drożdżowe, ciasto na chleb, bułki czy pizzę. Nie musisz tego robić ręcznie, robot zrobi to za ciebie naprawdę dobrze. 


Mikser planetarny jest bardzo prosty w czyszczeniu i rozkładaniu czy składaniu. Jest bardzo lekki, waży zaledwie 6 kg. Jest wyposażony dodatkowo w mocne przyssawki, które zabezpieczają urządzenie przed przesuwaniem po blacie podczas pracy. 

Jeżeli mogę wam polecić takiego pomocnika to z przyjemnością to robię, to urządzenie jest naprawdę warte uwagi i tego, aby mogło wam pomagać podczas gotowania w kuchni. 

Dobra już się dość rozpisałam - teraz wracam do domowego, pysznego chleba i wrzucam wam przepis.  




CHLEB DROŻDŻOWY Z ŻURAWINĄ

Składniki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 2 łyżeczki soli
- 35 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 640 ml cieplej wody
- 50 g siemienia lnianego 
- 80 g żurawiny suszonej 

Do miseczki wkruszamy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawimy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy miksera wsypujemy obie mąki i sól. Wlewamy wodę i drożdże, wsypujemy siemię lniane i żurawinę. 

Wyrabiamy ciasto przy pomocy haka do wyrabiania chleba. 

Przykrywamy misę miksera ściereczką i zostawiamy na 2-3 godzin, aby wyrosło. 

Następnie na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i zagniatamy kilka razy do środka. Formujemy bochenek. 

Przekładamy na papier do pieczenia, wkładamy go do dużego garnka żeliwnego lub formy żaroodpornej i odstawiamy jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni, pieczemy chleb przez 30 minut z przykrywką, następnie ściągamy przykrywkę i pieczemy go jeszcze przez 20-30 minut bez.
Po upieczeniu chleb wyciągamy na kratkę, aby wystygł.





Mam dla was także filmik, który pokazuje jak mikser planetarny działa i jak sprawdza się podczas przygotowania chleba czy ciast. Filmik jest dostępny na moim instagramie.

Wpis powstał we współpracy z Ariete

Ryż na mleku z jabłkami - szybkie danie na śniadanie



Dzień dobry. Dzisiaj od rana mam dla was coś pysznego na śniadanie, ryż na mleku z jabłkami i cynamonem. Takie jesienne smaki. Możecie także takie danie przygotować na obiad lub zabrać ze sobą do pracy, moje chłopaki uwielbiają to danie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 


Polecam wam także inne przepisy na śniadanie:


RYŻ NA MLEKU Z JABŁKAMI 

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2-3


Składniki:

- 100 g białego ryżu
- 250-300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- cynamon
- 3-4 jabłka

Do garnka wlewamy mleko i go podgrzewamy, wsypujemy ryż i dodajemy 1 łyżkę miodu, gotujemy do miękkości. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do nich cynamon i łyżkę miodu. Mieszamy i odstawiamy.

Ugotowany ryż przekładamy na talerze, dokładamy do niego utarte jabłka i posypujemy całość cynamonem. Takie danie zjadamy na ciepło na śniadanie, możemy także zapakować ryż z jabłkiem do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Smacznego. 



Racuchy drożdżowe z jabłkami

 


Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Jak tam wasz poniedziałek ? mój pracowity ale całkiem spoko. Dzisiaj mam dla was coś pysznego, coś co możecie zrobić na śniadanie, obiad czy kolację, dać dzieciom do szkoły czy zabrać ze sobą do pracy. 
Pamiętam z lat dzieciństwa jak mama robiła nam takie pyszne śniadania, pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami. Są po prostu obłędne w smaku i wywołują miłe wspomnienia. 
To co robicie takie dla rodzinki ? jestem pewna, że będą wam smakowały. 


Polecam wam także inne przepisy na placki:



RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Przygotowanie: 1 godzina
Ilość porcji: 6


Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 320 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 jabłka
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, dodajemy jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Wlewamy drożdże i wyrabiamy chwilę ciasto. 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy. 

Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy miskę ściereczką.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta na patelnię i formujemy racuchy, smażymy na średnim ogniu, ja zawsze racuchy smażę tak, że przykrywam patelnię pokrywką i smażę, potem przekładam racuchy na drugą stronę i smażę na rumiano już bez pokrywki. 

Usmażone racuchy układam na ręczniku papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podaje jeszcze ciepłe. Są naprawdę przepyszne i długo zachowują swoją świeżość i nie robią się gumowate. 

Ja podałam racuchy z przepysznym czekoladowym kremem Vegelove Choco Cherry i frużeliną jabłkową. Te produkty możecie kupić w sklepie SFD i mam dla was zniżkę -10% z kodem maniusia10. Korzystajcie bo te produkty są naprawdę rewelacyjne. 





Wpis powstał we współpracy z Allnutrition. 

Sernik pistacjowy

 


Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Czy u was też tak strasznie wieje ? U nas dosłownie szaleństwo. Ale ja nie o wietrze tutaj chciałam gadać, ale o czymś innym. 
Chciałabym was zaprosić na kawałek obłędnego w smaku serniczka z pistacjami, jeżeli lubicie serniki - a wiem, że tak i lubicie pistacje tak jak ja to zakochacie się w tym smaku. 
Sernik jest mega prosty do zrobienia i naprawdę wam go polecam. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Do przygotowania sernika użyłam pistacji ze sklepu internetowego Bakaliano, który wam tutaj bardzo chciałam polecić. Jest w sieci mnóstwo sklepów internetowych, ale Bakaliano zasługuję na szczególną uwagę. Spytacie mnie dlaczego ? już wam wytłumaczę. 
Produkty z tego sklepu znam od dawna i kupuję, wypróbowałam już mnóstwo produktów. Zresztą polecałam go już wiele razy. Doskonałe produkty, starannie wybierane i testowane przez właścicieli sklepu, bardzo przystępne ceny produktów, miła obsługa, szybka wysyłka. Zawsze wszystko było na jak największym poziomie. Teraz podjęłam współpracę z Bakaliano. 
i mogę wam te produkty polecać tak jak wcześniej, jestem pewna, że się nie zawiedziecie. 
Odsyłam was do sklepu Bakaliano i zobaczcie sobie sami, spróbujcie.

Jeżeli będziecie chcieli zrobić sobie zakupy to mam dla was zniżkę -10 % z kodem maniusia10 - kod ważny jest do końca roku. Korzystajcie, róbcie zakupy i przekonajcie się sami jak świetne mają tam produkty. 


SERNIK PISTACJOWY

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12

Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 130 g kremu pistacjowego
spód
- 130 g ciasteczek oreo - waga bez nadzienia - kupcie 4 opakowania
- 70 g masła
- 60 g pistacji niesolonych łuskanych
wierzch ciasta

- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- garść posiekanych pistacji niesolonych łuskanych


Przygotowanie:

Przygotowujemy spód ciasta - ciasteczka (nadzienie z ciasteczek oreo zdejmuje) razem z pistacjami mielimy na pył i dodajemy roztopione masło, mieszamy.

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wykładamy ciasteczka, rozprowadzamy na całej powierzchni i dociskamy. Chowamy do lodówki.

Przygotowujemy masę sernikową - do miski wkładamy twaróg (polecam użyć twarogu z Piątnicy lub Mlekovity, może być także President), dodajemy serek mascarpone, jajka, cukier, mąkę oraz krem pistacjowy. Wszystko razem miksujemy mikserem chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Masę sernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę i wlewamy wodę.

Ciasto pieczemy na kratce 10 minut w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy ciasto na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika.

Przygotowujemy wierzch ciasta - serek homogenizowany wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.

Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc lub dwie godziny przed podaniem. Koniecznie zróbcie sobie taki serniczek, jest po prostu przepyszny.

Wpis powstał we współpracy z Bakaliano. 





 


Domowy deser monte

 


Dobry wieczór. Mam dla was dzisiaj mega pyszny deser, smak zbliżony do deseru monte, który możecie kupić w sklepie, ale moja wersja jest zdecydowanie zdrowsza i jak dla mnie lepsza w smaku.
Zrobicie go w ciągu kilku chwil i jestem pewna, że będzie wam smakował. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak wam smakuje. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. 


Polecam wam także inne przepisy na desery:



DOMOWY DESER MONTE

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

- budyń czekoladowy
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego dark muscovsdo 
- gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany
- gorzka czekolada, ziarna kakaowca, zmielone orzechy

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy część mleka (budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu) i dodajemy cukier trzcinowy dark muscovado, wlewamy budyń i gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. 

Do budyniu dodajemy dwie łyżki jogurtu i mieszamy. 

Przekładamy do miseczek (zapełniamy pół miseczki) i dokładamy jogurt lub serek. 

Wierzch deseru posypujemy zmielonymi orzechami, pokrojoną czekoladą, kruszonymi ziarnami kakaowca i ja jeszcze posypałam tym cukrem trzcinowym.






Naleśniki z dżemem


Moje ukochane śniadanie, które zazwyczaj przygotowuje, gdy mam wolny dzień. Moje ukochane naleśniki, które po prostu kocham i mogłabym je jeść bez przerwy, o każdej porze dnia i nocy. Gdy nie wiem co mam przygotować do jedzenia lub gdy mam na coś ochotę, to wówczas robię naleśniki. To szybkie i pyszne danie. Zazwyczaj na śniadanie podaje je z dżemem, jogurtem lub owocami. Na obiad robię z twarożkiem lub z mięsnym farszem. Możliwości jest naprawdę wiele, zależy na co macie w danej chwili ochotę. Do tego kawka i jak dla mnie to śniadanie idealne, i zjedzone wspólnie z rodzinką, to najpiękniejsze chwile.

Polecam wam także inne przepisy na naleśniki:


Składniki:

- 200 ml mleka
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
- 200 ml wody
- 3 jajka
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- olej kokosowy do smażenia lub inny jaki macie w kuchni

- ulubiony dżem


Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy, następnie wlewamy mleko, wodę i dodajemy jogurt oraz szczyptę soli i cukier. Ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy.

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju kokosowego, nalewamy łyżką porcję ciasta i smażymy na rumiano z dwóch stron.

Na każdy naleśnik nakładamy łyżeczką dżem, duuuużo dżemu i składamy w dowolny sposób. Ja składam na pół i na pół. 

Naleśniki podajemy od razu, możemy je także podsmażyć dodatkowo na patelni, będą bardziej chrupiące. 






Po prostu frytki


Dzień dobry dzień dobry. Wczoraj tak coś za mną chodziło i zrobiłam domowe frytki, robię je zazwyczaj w piekarniku, ale tym razem zaszalałam i usmażyłam je na oleju we frytkownicy. Są po prostu pyyyyszne, ale ze względu na to, że ciut ciężkie i kaloryczne to przygotowuję je raz na jakiś czas. Do takich frytek bardzo lubimy sos pikantny lub sos czosnkowy i już nic więcej. A wy lubicie takie domowe frytki ?
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy z ziemniaków:



DOMOWE FRYTKI

Przygotowanie: 30 minut + czas smażenia
Ilość porcji: w zależności od ilości ziemniaków - na 1 kg ziemniaków - 2-3 porcje



Składniki:

- ziemniaki (najlepsze z większą zawartością skrobi)
- olej do smażenia frytek
- sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Przekładamy je do miski z zimną wodą i zostawiamy ziemniaki na 15 minut, następnie odsączamy.
Rozgrzewamy olej we frytkownicy i przekładamy ziemniaki, smażymy, aż się zarumienią. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą. 



Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

 


Dzień dobry, dzień dobry. Zapraszam was tak od rana na kawkę i ciacho. Upiekłam wczoraj jogurtowe ze śliwkami i kruszonką, u mnie to ciasto pojawia się dość często, wszyscy bardzo je lubią. To jest chyba jedno z najprostszych ciast jakie istnieją i wychodzi naprawdę każdemu bez problemu, nawet tym osobą, które mówią, że nie umieją piec i nic im nigdy nie wychodzi. Ja robię to ciacho z różnymi owocami w zależności od ich dostępności. Koniecznie spróbujcie kochani, jestem pewna, że wam zasmakuję. Życzę wam cudownego dnia i dużo uśmiechu. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:


CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 16-20


Składniki:

 

-  150 g jogurtu naturalnego

- 200 g cukru

- 200 g oleju

- 330 g mąki pszennej

- 3 jajka

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

- 350 g śliwek  - waga bez pestek

 

kruszonka

- 50 g zimnego masła

- 80 g mąki pszennej

- 60 g cukru


 

Przygotowanie:

 

Do miski wbijamy jajka. Mieszamy je trzepaczką lub mikserem, możecie je nawet wymieszać widelcem. Następnie dodajemy cukier i ponownie mieszamy.

 

Wlewamy jogurt i olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką lub łyżką. Mieszamy tylko chwilkę, aż składniki się połączą. 

 

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wyrównujemy. Układamy owoce.

 

Przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki mieszamy ze sobą (rozcieramy) za pomocą palców. 

 

Kruszonką posypujemy ciasto. 

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 50-60 minut.