Pieczona karkówka gyros
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 1,5 opakowania przyprawy gyros
- 300 g ketchupu pikantnego
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- łyżka musztardy
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
Karkówkę kroimy na takie cieńsze plasterki i przyprawiamy ją przyprawą do gyrosa.
Przygotowujemy marynatę - ketchup mieszamy z majonezem i musztardą, wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Cebule kroimy na plasterki. Marynatą smarujemy każdy plaster karkówki z jednej strony i układamy na niej cebulę. I tak z każdym plasterkiem.
Następnie kawałki mięsa układamy w naczyniu do zapiekania jedno przy drugim. Jak została wam marynata to posmarujcie jeszcze mięso po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy karkówkę przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 30 minut, ale bez przykrycia.
Jak mięso będzie się wam za bardzo rumienić to ponownie go przykryjcie. Po upieczeniu ja odlałam nadmiar wody z tłuszczem jaki powstał. Podałam karkówkę z surówką z kapusty pekińskiej.