Placki z ziemniaków i cukinii
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemniaki
obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cukinię tak samo zetrzyj na tarce.
Przełóż do miski i dodaj sól, odstaw na 20 minut, aby warzywa puściły sok.
Następnie
odciśnij sok z ziemniaków i cukinii, dodaj do warzyw jajko, mąkę orkiszową i
wymieszaj wszystko razem.
Rozgrzej
patelnię, wlej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta i smaż placki na rumiano z
dwóch stron. Usmażone placki ułóż na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z
nadmiaru tłuszczu.
Placki
podawaj z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy - jogurt naturalny gęsty mieszam z łyżką majonezu, dodaje 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem mieszam.
o tej porze roku pozycja obowiązkowa!
OdpowiedzUsuńMuszę chyba kiedyś zrobić takie pyszne placki.
OdpowiedzUsuńŚwietnie połączyłaś warzywa,wyszło pyszne danie
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze się skuszę i zrobię!
OdpowiedzUsuńMniam, ale pyszne placuszki! :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne te placuszki
OdpowiedzUsuń