Racuchy drożdżowe z jabłkami
Dobry wieczór moje kochane słoneczka. Jak tam wasz poniedziałek ? mój pracowity ale całkiem spoko. Dzisiaj mam dla was coś pysznego, coś co możecie zrobić na śniadanie, obiad czy kolację, dać dzieciom do szkoły czy zabrać ze sobą do pracy.
Pamiętam z lat dzieciństwa jak mama robiła nam takie pyszne śniadania, pyszne drożdżowe racuchy z jabłkami. Są po prostu obłędne w smaku i wywołują miłe wspomnienia.
To co robicie takie dla rodzinki ? jestem pewna, że będą wam smakowały.
Polecam wam także inne przepisy na placki:
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI
Przygotowanie: 1 godzina
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 320 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- 40 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 320 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 2 jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki wkruszamy drożdże i zasypujemy je łyżeczką cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, dodajemy jajko, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Wlewamy drożdże i wyrabiamy chwilę ciasto.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i wszystko razem mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut, przykrywamy miskę ściereczką.
Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej. Łyżką nakładamy porcje ciasta na patelnię i formujemy racuchy, smażymy na średnim ogniu, ja zawsze racuchy smażę tak, że przykrywam patelnię pokrywką i smażę, potem przekładam racuchy na drugą stronę i smażę na rumiano już bez pokrywki.
Usmażone racuchy układam na ręczniku papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podaje jeszcze ciepłe. Są naprawdę przepyszne i długo zachowują swoją świeżość i nie robią się gumowate.
Ja podałam racuchy z przepysznym czekoladowym kremem Vegelove Choco Cherry i frużeliną jabłkową. Te produkty możecie kupić w sklepie SFD i mam dla was zniżkę -10% z kodem maniusia10. Korzystajcie bo te produkty są naprawdę rewelacyjne.
Wpis powstał we współpracy z Allnutrition.
Jakie pyszne racuchy. Uwielbiam takie jedzonko.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Wioletko :-)
Usuńuwielbiam drożdżowe racuszki!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię moim córciom racuszki, chcę żeby miały dobre wspomnienia z nimi tak jak ja pamiętam je z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńSmakowita klasyka!
OdpowiedzUsuńTakim racuszkom nie sposób się oprzeć.
OdpowiedzUsuńPomysł na dziś.
OdpowiedzUsuńojj zjadłabym sobie
OdpowiedzUsuń