Sernik nowojorski

 


Dzień dobry w poniedziałek. Dzisiaj mam dla was do kawki przepyszny sernik, który jak raz zrobicie to będziecie go piekli już zawsze. Jest niesamowicie wilgotny, puszysty i po prostu obłędny w smaku. My go uwielbiamy i piekłam go już kilkanaście razy z różnymi dodatkami. Jest bardzo szybki i prosty do przygotowania, wyjdzie każdemu bez problemu, trzeba tylko pamiętać, aby użyć twarogu z wiaderka dobrej jakości. Zapraszam was na kawałek i życzę wspaniałego dnia i smacznego. 


Polecam wam także inne przepisy na serniki:



SERNIK NOWOJORSKI

Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 12

Składniki:

- 1 kg twarogu z wiaderka 
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 80 g mąki pszennej
- skórka starta z 1 cytryny

spód
- 150 g herbatników
- 70 g masła

wierzch ciasta
- 400 g serka homogenizowanego lub twarogu z wiaderka
- 2 łyżki cukru pudru
- garść posiekanych pistacji
- 40 g posiekanej czekolady
 
Przygotowanie:

Przygotowujemy spód ciasta - herbatniki mielimy na pył i dodajemy roztopione masło, mieszamy. 

Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wykładamy ciasteczka, rozprowadzamy na całej powierzchni i dociskamy. Chowamy do lodówki. 

Przygotowujemy masę sernikową - do miski wkładamy twaróg (polecam użyć twarogu z Piątnicy lub Mlekovity, może być także President), dodajemy serek mascarpone, jajka, cukier, mąkę i skórkę z cytryny (pamiętajcie, aby cytrynę przed użyciem sparzyć wrzątkiem). Wszystko razem miksujemy mikserem chwilkę, aby składniki się dobrze połączyły. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.

Masę sernikową wykładamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy.

Ciasto pieczemy 10 minut w 180 stopniach, następnie 1 godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu uchylamy lekko piekarnik i zostawiamy ciasto na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika.

Przygotowujemy wierzch ciasta - serek homogenizowany lub twaróg z wiaderka mieszamy z cukrem pudrem i wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami (możecie użyć także innych orzechów) i posiekaną czekoladą. 

Sernik schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc lub dwie godziny przed podaniem. 








Komentarze

  1. Ależ on pięknie wygląda. I na pewno jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda, więc na pewno go zrobię, by przekonać się, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj jak dawno sernika nie piekłam...A Twój Marzenko taki boski jest!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski serniczek <3
    Wygląda nieziemsko smakowicie! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności kochana upiekłaś :D Super :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny ten serniczek :) I ta kruszonka z pistacji i czekolady to wspaniały dodatek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.