Czekoladowe ciasto z jabłkami porozmawiajmy o jabłkach
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj zapraszam was na obłędnie pyszne, czekoladowe ciasto z jabłkami. Nie wiem jak wy, ale ja jabłka po prostu kocham. Znajdziecie na moim blogu bardzo dużo przepisów z ich wykorzystaniem.
Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Jabłka mają wiele zalet i naprawdę warto po nie sięgać każdego dnia. Są niskokaloryczne i odżywcze, dostarczają nam energii z węglowodanów - w 100 g jabłka jest około 50 kcal. Zawierają cenny dla nas błonnik, witaminę C oraz flawonoidy. Poza tym są dostępne przez cały rok i można je wykorzystywać w kuchni do bardzo wielu dań, nie tylko słodkich.
W kuchni możemy łączyć jabłka z cynamonem, wanilią, goździkami czy gałką muszkatołową, jabłko lubi połączenie z burakiem, marchewką, orzechami czy innymi owocami. Na wytrawnie polecam połączyć jabłko z mięsem, z kapustą i serami.
Jabłka są dostępne u nas przez cały rok, co mnie bardzo cieszy, ale najczęściej sięgamy po nie właśnie jesienią i zimą. Dostępnych jest bardzo dużo różnych odmian jabłek i każdy może znaleźć sobie te swoje ulubione.
Ja najczęściej sięgam po:
- Szampion - jabłko słodkie
- Jonagold - słodko-kwaśne
- Gala - słodkie
- Golden Delicious - słodkie
- Ligol - kwaskowate
- Red Jonaprice - słodkie
- Mutsu - słodkie
- Szara Reneta - kwaskowate
Jest jeszcze wiele innych odmian np. Alwa (słodko-kwaśne), Antonówka (kwaśne), Gloster (kwaskowate), Kosztela (słodkie), Lobo (słodko-kwaśne), Papierówka (kwaskowate), Cortland (słodko-winne), Malinówka (słodkie i bardzo soczyste), Rubin (słodko-winne), Delikates (słodko-kwaśne), Paulared (słodkie-twarde).
Warto wybierać w sklepach nasze krajowe jabłka. Jak je rozpoznać.
Kupując jabłka w sklepie patrzymy na oznaczenia i kody, które informują nas skąd jabłka pochodzą, a także w jakich warunkach je uprawiano. Sklepy powinny umieszczać takie informację w pobliżu owoców, a także informować o klasie jakości i o odmianie.
Kod PLU składa się z czterech lub pięciu cyfr i informuje nas jak uprawiany był dany produkt. Np. jeżeli na kodzie jabłka kod zaczyna się od cyfry 9 oznacza to, że pochodzi z sadu ekologicznego, cyfra 8 oznacza produkt modyfikowany genetycznie. Umieszczanie takiego kodu jest dobrowolne.
Wybierajmy jabłka pozbawione śladów psucia, bez jakiś dziwnych plam. W pierwszej kolejności musimy patrzeć na skórkę jabłka, jeżeli jest pomarszczona świadczy to o tym, że jabłko już nie jest świeże i zbyt długo leży w sklepie.
A teraz już zapraszam was na kawałek tego pysznego ciasta i przepis.
Składniki:
- 1 kg jabłek (masa przed obraniem)
Do misy miksera wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Wlewamy olej i jogurt
naturalny, mieszamy.
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - miksujemy, aż składniki się dobrze ze sobą połączą.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy je w średnią kostkę. Orzechy drobno
siekamy, tak samo czekoladę.
Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę (35x23) i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, grzanie góra-dół.
Upieczone ciasto wyjmujemy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Spróbujcie
koniecznie bo jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe do przygotowania.
„CuTE: Kultywowanie smaku Europy” to kampania informacyjno-promocyjna
prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) –
Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu
zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i
prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych
promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy
Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych
jest w oficjalnym serwisie projektu: https://www.fruitvegetableseurope.eu/pl/.
kocham czekoladowe ciacha:)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja do kawy. Pychota!
OdpowiedzUsuńWygląda rzeczywiście przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłka, a w takim połączeniu z miejsca wskakują w rolę faworyta słodkich przekąsek!
OdpowiedzUsuńIstana rozpusta! I też jestem ogromną fanką jabłek;)
OdpowiedzUsuńwygląda mega smakowicie <3
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie wolę jabłka w różnych wypiekach
OdpowiedzUsuńfajne ciacho
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to ciacho kochana :D
OdpowiedzUsuńWe love apple (apple pastries) very much. According to our proverb: "An apple a day, keeps the doctor a way". This looks great and fingerlickingly delicious. Thanks for the sharing.
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńAle się prezentuje!
OdpowiedzUsuń