Domowa szarlotka

 


Szarlotka kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska, z jesienią, z pysznym ciastem pełnym jabłek i cynamonu, po prostu pełnia szczęścia. Uwielbiam to ciasto i nie ukrywam, że pojawia się ono u mnie dość często. Przy okazji urodzin czy imienin, jakiegoś ważnego wydarzenia a także po prostu bez okazji, tak do kawki. Polecam wam ten przepis, szarlotka wychodzi po prostu obłędna w smaku. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku. I smacznego.



Polecam wam także inne przepisy na ciasta:



DOMOWA SZARLOTKA

Przygotowanie: 30 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia
Ilość porcji: 20-24


Składniki:

- 420 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka + 4 białka
- 140 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 słoiki jabłek do szarlotki (ja mam domowe, takie starte, jeżeli nie macie domowych to zetrzyjcie jabłka na tarce i podduście je w garnku z cukrem - potrzebujecie 2 kg jabłek)
- cynamon
- łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy żółtka i miksujemy je z połową cukru. Dodajemy masło i wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy rękami ciasto. Robimy 10 kulek i wkładamy je do woreczka, schładzamy przez 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce.

Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, 6 kulek ścieramy na tarce na dużych oczkach i wykładamy na blaszkę, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut, grzanie góra-dół.

Następnie wyciągamy i wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem.

Ubijamy białka i dodajemy pod koniec ubijania resztę cukru pudru i mąkę ziemniaczaną. Wykładamy pianę na jabłka i ścieramy pozostałą cześć ciasta.

Wstawiamy do piekarnika, temperatura 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy jeszcze 40-45 minut.
I już mamy pyszne ciacho, zostawiamy na kilka minut, aby szarlotka przestygła i jak mamy ochotę jemy jeszcze ciepłą. 







Komentarze

  1. Pycha, uwielbiam kochana taka szarlotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie dokończyliśmy dzisiaj i jutro piekę coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Zrobię w weekend i chyba dodam do tego lody waniliowe...

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna :) Szarlotka nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna, takie najprostsze ciasta są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, nie ważne czy jabłka są całe czy jako mus no po prostu uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno z moich ulubionych ciast:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudna szarlotka. Taka typowa mamina, super!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma nic lepszego jesienią niż kawałek pachnącej, najlepiej ciepłej szarlotki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.