Jak przygotować idealny lunch do pracy
Jak przygotować idealny lunch do pracy?
Co powinno się znaleźć w naszych pudełkach z lunchem? Jakie składniki po prostu muszą do
niego trafić, a których lepiej unikać? O tym napiszemy w dalszej części tekstu.
Lunch w pracy to jeden z najważniejszych posiłków, którego zdecydowanie lepiej nie
lekceważyć. Dzięki niemu dostarczamy bowiem organizmowi energii do wytężonej pracy na
resztę dnia. Do tego celu potrzeba jednak odpowiednio przygotowanych i zaplanowanych
posiłków. Wiele osób przygotowuje pełnowartościowe prowiant do pracy w domu. Dużą
popularnością cieszą się także diety pudełkowe. Która opcja jest korzystniejsza?
Catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla zapracowanych, pragnących odżywiać się
zdrowo. Wystarczy bowiem zrobić zamówienie, by otrzymać wszystkie posiłki, składające się
z prawidłowo dopasowanych składników, wpisujących się w potrzeby i upodobania danej
osoby. To olbrzymia oszczędność czasu i energii. Nie trzeba bowiem spędzać wielu godzin
na zakupach lub w kuchni.
Miłośnicy gotowania mogą jednak zadbać o prawidłowo zbilansowany lunch samodzielnie,
dobierając jadłospis i wszystkie składniki do swoich prywatnych potrzeb. Własnoręczne
przygotowywanie lunchu do pracy potrafi dać sporo satysfakcji, a także stanowi bardziej
ekonomiczną opcję.
Idealny lunch musi zawierać odpowiednie składniki, przygotowane zgodnie z indywidualnymi
gustami albo wskazaniami lekarskimi i dietetycznymi. Zawsze warto sięgać po produkty
wysokiej jakości, pochodzące od sprawdzonych producentów.
Takie artykuły spożywcze oferuje dostawca zdrowej żywności i sklep zielarski Evital.
Każdy posiłek, w tym również lunch do pracy, musi być budowany zgodnie z zaleceniami
aktualnej piramidy żywienia, przygotowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Co zatem umieścić na talerzu, jeśli pragnie się zadbać o dobrą kondycję zdrowotną oraz lepsze
samopoczucie? Podstawą posiłku powinny być warzywa i owoce, a także produkty z ziaren zbóż. Kolejnym elementem jest nabiał. Na samym szczycie znajdują się tłuszcze
(roślinne i zwierzęce).
Dodatkowo nie można zapominać o spożywaniu odpowiedniej ilości napojów w ciągu całego
dnia. Może to być czysta woda, herbata lub napary ziołowe.
Oprócz uwzględnienia wszystkich typów produktów spożywczych, trzeba zadbać o prawidłowe
proporcje podstawowych składników odżywczych.
Około połowę każdego lunchu powinny stanowić świeże warzywa i owoce, czyli bogate źródło:
witamin,
minerałów,
błonnika.
Warto wybierać produkty sezonowe, wyróżniające się pysznym smakiem i aromatem.
Poza nimi na talerzu muszą znaleźć się węglowodany złożone (1/4 posiłku) i białko
(1/4 posiłku). Jakie węglowodany najlepiej wprowadzić jako wartościowe uzupełnienie dania?
Świetnie sprawdza się makarony, ryż lub pełnoziarniste pieczywo.
Podstawowym źródłem białka są natomiast mięso i ryby, a także inne produkty odzwierzęce,
w tym jajka, masło lub przetwory mleczne. W diecie wegańskiej lub wegetariańskiej wprowadza
się zamiast nich rośliny bogate w białko, jak fasola, soja, soczewica i ciecierzyca.
Dzięki takiemu skomponowaniu posiłku, dostarcza się wszystkich potrzebnych składników we
właściwych ilościach.
Choć na pierwszy rzut oka opisane powyżej zasady wyglądają na dość skomplikowane, takie
przyrządzanie posiłków szybko wchodzi w krew. Zdecydowanie warto o to zadbać, by czuć się
zdrowo, mieć sporo energii i siły do pracy każdego dnia.
Gościnny wpis sponsorowany.
Ehh ja często nie mam czasu zjeść w pracy. Wciągam pitne jogurty lub pokrojone w małą kostkę owoce, by móc szybko przełknąć.
OdpowiedzUsuńJa pracuję w domu, ale takie jedzonko jest jak najbardziej wskazane.
OdpowiedzUsuń