Karmelizowane jabłka

 


Dzień dobry dzień dobry. No i znowu mamy piątunio, jak ten czas tak szybko leci a te weekendy jeszcze szybciej. Dzisiaj mam dla was przepis na karmelizowane jabłka, bo dostałam wiele pytań jak je robię. Możecie je dodać do owsianki, do naleśników, do placków czy zjeść z dodatkiem jogurtu. Są naprawdę przepyszne. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i całego weekendu. 


Polecam wam także inne przepisy na jabłka:



KARMELIZOWANE JABŁKA 

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 3-4


Składniki:

- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru - u mnie trzcinowy dark muscovado
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki wody
- serek mascarpone
- gęsty jogurt naturalny

Przygotowanie:

Obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. 

Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy. Jak cukier się rozpuści to wrzucamy jabłka i cynamon, przesmażamy przez 5 minut. 

Serek mascarpone mieszamy z jogurtem. 

Jabłka wykładamy do miseczek i dodajemy serek z jogurtem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.