Karmelizowane jabłka
Dzień dobry dzień dobry. No i znowu mamy piątunio, jak ten czas tak szybko leci a te weekendy jeszcze szybciej. Dzisiaj mam dla was przepis na karmelizowane jabłka, bo dostałam wiele pytań jak je robię. Możecie je dodać do owsianki, do naleśników, do placków czy zjeść z dodatkiem jogurtu. Są naprawdę przepyszne.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia i całego weekendu.
Polecam wam także inne przepisy na jabłka:
KARMELIZOWANE JABŁKA
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 3 łyżki cukru - u mnie trzcinowy dark muscovado
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki wody
- serek mascarpone
- gęsty jogurt naturalny
- 3 łyżki cukru - u mnie trzcinowy dark muscovado
- łyżeczka cynamonu
- pół szklanki wody
- serek mascarpone
- gęsty jogurt naturalny
Przygotowanie:
Obieramy jabłka i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę.
Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy. Jak cukier się rozpuści to wrzucamy jabłka i cynamon, przesmażamy przez 5 minut.
Serek mascarpone mieszamy z jogurtem.
Jabłka wykładamy do miseczek i dodajemy serek z jogurtem.
idealne do owsianki porannej!
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-)
UsuńDawno nie jadłam takich jabłek.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Wioluś :-)
UsuńMuszą być smaczne!
OdpowiedzUsuńSą obłędne :-)
UsuńZrobiłam do filmu- pyszne!!!!
OdpowiedzUsuń