Kopiec kreta z jabłkami
Mam dla was dzisiaj obłędne w smaku ciasto. Kopiec kreta - pewnie go znacie i jedliście już nie raz - kto go jeszcze nie próbował to musi koniecznie zrobić. Ja tym razem zrobiłam go w nieco innej wersji z jabłkami i wyszło rewelacyjne. To ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i przepyszne, zobaczycie będzie wam smakowało. Naprawdę polecam do kawki.
Składniki:
ciasto
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 140 g oleju
- 250 g mleka
- 2 jajka
krem
- 500 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 60 g tartej czekolady
dodatkowo - 3 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki cukru
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. W drugiej misce miksujemy jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy sypkie produkty i mieszamy.
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ja upiekłam sobie ciacho wieczorem i skończyłam je robić na drugi dzień.
Z ciasta ścinamy wierzch i wydrążamy środek tak do połowy wysokości ciasta - to ciasto rozkruszamy w palcach, będziemy nim posypywać wierzch ciasta.
Jabłka obieramy i kroimy kroimy w kostkę. Przekładamy je na patelnię, dodajemy cukier i cynamon, dusimy przez 15 minut. Następnie jabłka przekładamy na ciasto i wyrównujemy, schładzamy przez kilka minut w lodówce, aż jabłka zrobią się zimne.
Przygotowujemy krem - do miski wlewamy schłodzoną śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy na gęstą masę. Dodajemy startą czekoladę. Mieszamy.
Mniam! Wygląda przepysznie, wypróbuję w następny weekend, bo teraz upiekłam drożdżówkę z budyniem. Spokojnego weekendu!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle przepysznie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńależ cudowna wersja Marzenko!
OdpowiedzUsuńAleż wyśmienicie wygląda, aż żal jeść:)
OdpowiedzUsuńZ jabłkami jeszcze kopca nie jadłam. Bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam swojego, tylko z pudełka :)
OdpowiedzUsuńPychotka takie ciacho :D
OdpowiedzUsuń