Kotlety po rusku
Dzień dobry moje słoneczka. Robiłam ostatnio pierogi ruskie i zostało mi farszu, tak więc pokombinowałam i zrobiłam pyszne kotlety. Podałam je z filetem kurczaka w sosie śmietanowym i buraczkami. Jakie to było pyszne. Polecam wam takie kotleciki, spróbujcie koniecznie.
KOTLETY PO RUSKU
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 cebule
- sól, pieprz
- łyżka mąki
- łyżka majeranku i czosnku niedźwiedziego
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Ziemniaki tłuczemy tłuczkiem razem z twarogiem i jajkiem. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na patelni i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek i czosnek niedźwiedzi oraz mąkę. Mieszamy.
Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron, odsączamy na ręczniku papierowym. I już mamy pyszne danie.
Moja mama takie robi i naprawdę są przepyszne!
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze nigdy takich kotletów. Super się prezentują.
OdpowiedzUsuńrobię i uwielbiam!
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :) Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam, za to placki ziemniaczane królują u nas ostatnio :D
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuń