Szarlotka na zimno
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Zapraszam was dzisiaj na szybkie i łatwe ciasto, które zrobi absolutnie każdy bez najmniejszego problemu. Szarlotka na zimno smakuję po prostu obłędnie i musicie ją koniecznie zrobić. Jestem pewna, że będzie wam smakowała. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Składniki:
- 1,7 kg jabłek
- 1 szklanka wody
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 galaretka - u mnie malinowa
- 20 g żelatyny
- 100 g suszonej żurawiny - u mnie słodzona sokiem jabłkowym Bakaliano
- 400 g biszkoptów
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 50 g startej czekolady
Przygotowanie:
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Układamy 2/3 biszkoptów.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka i wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz cynamon. Gotujemy 15 minut aż zmiękną. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Wsypujemy galaretkę i żelatynę i ponownie mieszamy.
Masę wykładamy na biszkopty i układamy pozostałe biszkopty i schładzamy w lodówce.
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną na sztywno. Przekładamy na masę jabłkową (musi być całkowicie zimna). Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ponownie schładzamy. Ciasto jest gotowe i jest obłędnie pyszne.
Wygląda trochę imaczej niż zwykła szrlotka, ale na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńSmakuje kochana przepysznie. Polecam :-)
UsuńMarzenko, to ciasto wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu :-)
UsuńPyszne ciasto ! Fajnie, że można zrobić szarlotkę bez piekarnika:)
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńTo ciasto znam pod nazwą szarlotka królewska. Na spód piekłam biszkopt. A teraz, sprawa uproszczona. Dziękuję ♥️
OdpowiedzUsuńProszę bardzo i pozdrawiam :-)
UsuńMuszę spróbować!
OdpowiedzUsuń