Ciasteczka z kleiku ryżowego z frużeliną
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 1,5 opakowania kleiku ryżowego (250 g)
- 150 g cukru (ja użyłam erytrytolu)
- 3 jajka
- frużelina jagodowa
Do miski wbijam żółtka i miksuje je razem z cukrem. Następnie dodaję miękkie masło i ponownie miksuję.
Wsypuję kleik i wszystko razem ze sobą mieszam za pomocą rąk, po prostu rozcieram w palcach składniki ze sobą.
Na blaszce rozkładam papier do pieczenia, piekarnik nastawiam na 180 stopni, grzanie góra-dół.
Z ciasta robię kulki i każdą z nich lekko spłaszczam, w każdym ciastku robię dziurkę palcem i nakładam porcję frużeliny.
Ciasteczka piekę przez 30-35 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone ciastka studzę na kratce i przechowuję w zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka mają około 3000 kcal.
dawno nie robiłam takich ciasteczek z kleiku:)
OdpowiedzUsuńU mnie muszą być kilka razy w roku :-)
UsuńPojadłabym takie ciasteczka. Pychota.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Wioletko :-)
UsuńUwielbiam je
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana :-)
UsuńUwielbiam ciacha z kleiku ryżowego, chociaż poznałam je dopiero w zeszłym roku;)
OdpowiedzUsuńCieszę się kochana. One są takie pyszne :-)
UsuńWyglądają na bardzo kruche, jetem ciekawa jak smakują naprawdę :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj kochana. Będą ci smakowały :-)
Usuńwnuczka zainstalowała mi ten program i babcia ma co robić pyszności stefania
OdpowiedzUsuń