Ciasto czekoladowe z winem i masą grysikową
Dzień dobry w poniedziałek. Zapraszam was dzisiaj na obłędne w smaku ciasto czekoladowe z pewnym magicznym składnikiem, który sprawił, że to ciasto jest po prostu rewelacyjne w smaku, ma taki wspaniały, bogaty smak. Koniecznie spróbujcie, tym bardziej, że jest bardzo łatwe do zrobienia. Jest po prostu mniam mniam mniam, zapewniam was, że będzie wam smakowało. Uprzedzam jednak, że jest to zdecydowanie ciasto dla dorosłych.
Pozdrawiam cieplutko i życzę cudownego dnia i smacznego.
Polecam wam także inne przepisy na ciasta:
CIASTO CZEKOLADOWE Z WINEM I MASĄ GRYSIKOWĄ
Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia + czas studzenia ciasta i kremu
Ilość porcji: 12
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 100 g kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 180 g cukru
- 2 jajka
- 200 g masła
- 300 ml czerwonego wytrawnego wina Portada
krem
- 500 ml mleka
- 140 g cukru
- 120 g kaszy manny
- 120 g masła
- 3 łyżki gorącej przegotowanej wody
dodatkowo
- 100 g czekolady
- garść płatków migdałów
- słoik dżemu porzeczkowego
Przygotowanie:
Do ciasta użyłam czerwonego wytrawnego wina Portada, ma ono rubinową barwę oraz bogaty bukiet owoców lasu - malin i jagód. Doskonale komponuje się także z daniami mięsnymi, makaronami i serami. Do ciasta czekoladowego idealne.
Masło rozpuszczamy w garnku i odstawiamy, aby przestygło.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kakao, sodę oczyszczoną. Wbijamy jajka, wlewamy masło i wlewamy wino. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Tortownicę (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód i wylewamy ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu ciasto musi całkowicie wystygnąć. Warto zrobić ciasto wieczorem a na drugi dzień przełożyć kremem.
Krem - do garnka wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Następnie wsypujemy powoli kaszę manną cały czas mieszając, aby nie było grudek, najlepiej mieszać trzepaczką. Masę należy całkowicie schłodzić. Dodajemy do zimnej masy miękkie masło i gorącą wodę i miksujemy.
Ciasto kroimy na trzy części. Na jedną wykładamy dżem i przykrywamy drugą częścią i wykładamy krem. Przykrywamy trzecią częścią ciasta. Polewamy po wierzchu ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy płatami migdałów.
Wpis powstał przy współpracy z firmą TiM.
Wspaniałe ciasto Marzenko!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana :)
UsuńO idealna propozycja na święta :)
OdpowiedzUsuńPowiem ci Marzenko, że ciacho jest obłędne :/)
UsuńMarzenko, wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana :-)
UsuńPodkradam przepis na święta i dziękuję, ale będzie uczta.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Basiu i życzę smacznego :-)
UsuńCzekolada do polewy gorzka czy mleczna?
OdpowiedzUsuńA to już jaką chcesz. U mnie pół na pół 😃
Usuń