Orzeszki z kremem budyniowym
Dzień dobry słoneczka. Jak tam wasze przygotowania do świąt ? u mnie powoli do przodu. Wczoraj naprodukowałam pierogów, paszteciki już też czekają w zamrażalniku. Napiekłam jeszcze skorupek i zrobiłam orzeszki z kremem. Na święta u nas to pozycja obowiązkowa. Są takie pyszne. Będę jeszcze robiła serniki, piernik staropolski już czeka na przełożenie powidłami. Wszystko na spokojnie, święta i tak się odbędą a jak z czymś nie zdążę trudno. Cieszę się tą grudniową magią, tym świątecznym nastrojem, są rzeczy ważne i ważniejsze. Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:
ORZESZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
Składniki:
orzeszki
- 200 g zimnego masła
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 70 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 70 g cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko razem zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera. Chowamy ciasto na godzinę do lodówki. Następnie robimy małe kuleczki i pieczemy orzeszki w maszynie do orzeszków.
krem do orzeszków
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 jajko
- 170 g cukru
- 200 g masła
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 jajko
- 170 g cukru
- 200 g masła
Do garnka wlewamy 700 ml mleka i zagotowujemy. Wsypujemy cukier i dodajemy masło. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, budynie i wszystko razem mieszamy trzepaczką. Wlewamy masę do mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając aż zrobi się gęsty budyń. Studzimy.
Kremem napełniamy orzeszki.
smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńO, to smak mojego dzieciństwa! Robiła je moja ciocia i uwielbiałam się nimi zajadać! A teraz widzę, znów wracają do mody!
OdpowiedzUsuńO kurczę to może być przepyszne! Zrobię na sylwestra!
OdpowiedzUsuńMniam. Nie jadłam jeszcze takich orzeszków. Pychota.
OdpowiedzUsuń