Świąteczne ciasteczka z bakaliami
Dzień dobry. Mam dla was dzisiaj super pomysł na świąteczne ciasteczka, są bardzo łatwe do zrobienia i przepyszne. Ja dodałam do środka bakalie, ale wy możecie dać co tylko chcecie. Super smakują także z kawałkami czekolady. Możecie je zrobić razem z dziećmi, będzie fajna zabawa.
Takie ciasteczka można zrobić o każdej porze roku, nie tylko na święta i przechowywać je w słoiku lub w puszce. Są po prostu idealne do kawki czy herbatki. Spróbujcie bo naprawdę warto.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę cudownego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na ciasteczka:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru - u mnie pół na pół kokosowy i trzcinowy
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 200 g masła
- 1 jajko
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g suszonej śliwki
- 50 g płatków migdałów
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawę piernikową, cukier, jajko i pokrojone masło. Wszystko razem zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota.
Ciasto dzielimy na dwie części i formujemy ruloniki. Zawijamy je w folię i schładzamy przez godzinę w lodówce.
Następnie odwijamy folię i kroimy krążki o grubości 1,5 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je przez 20 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby wystygły.
Przechowujemy w słoiku. Spokojnie mogą leżeć kilkanaście dni.
Wyglądają rewelacyjnie i na pewno świetnie smakują.
OdpowiedzUsuńDziękuje Wioletko. Są przepyszne kochana :/)
Usuńależ apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Madziu 😃
UsuńNa pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo kochana ❤️
UsuńSuper, przepysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Iwonko i pozdrawiam ❤️
UsuńCiasteczka na bogato. Sporo dodatków w środku. W tle nawet zasnieżona choinka z lasu.
OdpowiedzUsuńMaruda
Częstuj się 😃
UsuńPyszności! A jakie zdjęcia- ślinka aż cieknie.
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo kochana ❤️
UsuńAle cudaśne!:)
OdpowiedzUsuńPowiem ci kochana, że wyszły obłędne w smaku 😃
UsuńCiasteczka prezentują się znakomicie! Jedynie mam pytanie czy można podmienić mąkę pszenną na orkiszową lub owsianą czy lepiej w przypadku tych ciasteczek nie eksperymentować ze zmianami?
OdpowiedzUsuńElu możesz użyć mąkę orkiszową ale jasną :-) pozdrawiam cieplutko :-)
Usuń