Kotlety mielone z boczniakami

 


Dobry wieczór słoneczka. Jak tam wasz poniedziałek ? mam nadzieję, że dobrze. Mój był powiem wam naprawdę super. Dzisiaj na obiad były kotleciki mielone z boczniakami. Bardzo lubię boczniaki a wy ? panieruje je jak kotlety schabowe lub dodaje do różnych dań. 
Może skorzystacie z przepisu i przygotujecie taki obiadek, jestem pewna, że będzie wam smakowało. Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczorku. 



Składniki:

- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 300 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz, słodka papryka
- ząbek czosnku lub dwa
- 2 cebule
- 150 g boczniaków
- bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie:

Mięso przekładamy do miski i przyprawiamy. Dodajemy jajko i mleko. Mieszamy. 

Boczniaki kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni z olejem, posypujemy je solą. Dodajemy pokrojoną cebulę i wszystko razem chwilkę dusimy. Boczniaki z cebulą dodajemy do mięsa. 

Mieszamy, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i smażymy kotlety na rumiano z dwóch stron. 

Ja kotlety podałam z ryżem i surówka z sałaty rzymskiej, papryki, kukurydzy, pomidorków, szczypiorku i jogurtu. 






Maślane rogaliki śniadaniowe

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka, jak tam wasze zdrówko i samopoczucie. Mam nadzieję, że wszystko dobrze. Dzisiaj zapraszam was na śniadanko, zrobiłam pyszne maślane rogaliki. Częstujcie się, smacznego. 
Z tego przepisu możecie także zrobić rogaliki z marmoladą, chałkę czy bułeczki, ten przepis na drożdżowe jest sprawdzony. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Polecam wam także inne przepisy na rogaliki:



MAŚLANE ROGALIKI ŚNIADANIOWE

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 8 sztuk 

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 60 g cukru + łyżeczka do drożdży
- 50 g masła
- szczypta soli
dodatkowo
- garść sezamu do posypania
- jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Do miseczki wkruszamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, rozcieramy. Mleko podgrzewamy do max 37 stopni.

Do miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, cukier, rozbełtane jajko. Wlewamy mleko i drożdże oraz rozpuszczone masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na owalny placek, podsypując blat mąką. Placek dzielimy na osiem trójkątów i zwijamy rogaliki. Zostawiamy jeszcze na 20 minut aby podrosły.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy 25-30 minut.

Po upieczeniu rogaliki przekładamy na kratkę.






Ciasto francuskie z budyniem i borówkami

 


To jest absolutny hit !!!
Co zrobić pysznego i szybkiego do kawki ? Ja polecam ciasto francuskie z budyniem i owocami. Takie ciastka zrobicie szybko i są mega łatwe do przygotowania. Mówię wam jakie to jest przepyszne !!! Ja dałam borówki ale możecie dać inne owoce, super smakują także z jabłkiem i bananem. Taki deser jest super pomysłem, kiedy jadą do was niespodziewani goście a wy nie macie czegoś słodkiego do kawki. Naprawdę polecam i pozdrawiam was cieplutko. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- kilka borówek - u mnie mrożone
- jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Ciasto rozwijamy i dzielimy na pół wzdłuż i następnie na takie prostokąty. W sumie wyszło mi 10 kawałków.
Budyń gotujemy ale dodajemy tylko 400 ml mleka, studzimy.

Kawałki ciasta przekładamy na dwie blaszki wyłożone papierem. Układamy pośrodku budyń i borówki. 

Smarujemy boki ciasta rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra/dół. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę. Możemy posypać jeszcze cukrem pudrem.

Możecie także przygotować takie ciastka z innymi owocami, super się sprawdzą także jabłka czy banan. 

Mam do was jeszcze takie pytanie ? Myślicie już o walentynkach ? Macie już jakiś pomysł jak spędzić ten dzień miło we dwoje ?

Ja już pomysł mam i nawet go zrealizowałam. Zabieram mojego męża na kolację do pięknego miejsca w Bydgoszczy, do restauracji Weranda. On jeszcze nie wie o tym, ale w walentynki otrzyma ode mnie zaproszenie. Prezent ten zrealizowałam przy pomocy Prezentu Marzeń - was także zachęcam do takiego pomysłu. Zajrzyjcie sobie na stronę prezentmarzen.com i zobaczcie jakie mają świetne atrakcję na różne okazję. 






Ciasto kokosowe na zimno


Dzień dobry w poniedziałek. Wiem, że poniedziałek jest takim dniem, którego większość z was po prostu nie lubi. Ale ja już od dłuższego czasu odczarowuje ten poniedziałek i staram się sprawić, aby był magiczny. Początek tygodnia to nowe możliwości i nowe cele. No i jeszcze jak ma się takie pyszne ciacho to ten poniedziałek musi być po prostu magiczny. 
Ciasto jest mega pyszne, szybkie i bardzo łatwe do przygotowanie. Musicie po prostu je spróbować. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę fajnego dnia.


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Składniki:

- 250 g krakersów
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 50 g białej czekolady
- 150 g wiórek kokosowych + garść do posypania

Przygotowanie:

Blaszkę (24x24) smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i jajko. Mieszamy.

Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę i mieszkamy aż się rozpuści. Wlewamy budyń i gotujemy mieszając aż zgęstnieje.

Budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią. Studzimy.

Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Blaszkę wykładamy krakersami i rozsmarowujemy 1/3 kremu.

Następnie znowu układamy krakersy i krem, ponownie krakersy i krem.
Na wierzchu posypujemy wiórkami i schładzamy ciasto w lodówce.






Ciasto kawowe z czekoladą i orzechami

 


Pyszne i bardzo szybkie ciasto kawowe z czekoladą i orzechami. Zrobicie je dosłownie w kilka minut i zawsze się udaje. Ja dodałam świeżo zmielonej kawy i powiem wam, że to był super pomysł, ciasto wyszło po prostu obłędne w smaku. Koniecznie spróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.  


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:
Składniki:

- 4 jajka
- 170 g mleka
- 120 g oleju
- 180 g cukru
- 330 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonej kawy
dodatkowo
- 50 g czekolady 
- 2 łyżki mleka
- garść posiekanych orzechów pekan
- łyżeczka masła
- garść bułki tartej

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę (prawdziwą, taką zmieloną) i ponownie wszystko miksujemy chwilkę, tak aby składniki się dobrze wymieszały. 

Tortownicę (średnica 20 cm) lub keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut, do suchego patyczka. 
Ciasto studzimy. 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy polewą ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami. 




Łatwe bułki pszenne

 


Dobry wieczór słoneczka. Oj ciężki ten tydzień i bardzo się cieszę, że jutro już piątek i zaraz weekend. Pogoda za oknem zwariowana i powiem wam, że czekam już na wiosnę. Ostatnio zrobiłam bardzo łatwe i szybkie bułeczki na śniadanie, koniecznie je spróbujcie bo są przepyszne. Takie domowe pieczywo jest najlepsze a ten zapach co się unosi w domu podczas pieczenia jest nie do podrobienia, zawsze mi się kojarzy z domowym ciepłem i dzieciństwem. To kto robi takie bułeczki razem ze mną ?
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego wieczorku.


Polecam wam także inne przepisy na bułki:



ŁATWE BUŁKI PSZENNE

Przygotowanie: 15 minut + czas rośnięcia i pieczenia
Ilość porcji: 7 sztuk

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Drożdże wkruszamy do kubeczka i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, wlewamy olej i wodę. Dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinkę lub dwie.

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i ponownie zarabiamy. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy bułeczki. Mi wyszło 7 sztuk. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nacinamy nożem, zostawiamy jeszcze na 20 minut, aby podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę do której wlewamy wodę. Pieczemy bułeczki przez 20-25 minut aż się ładnie zarumienią. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu. 

Bułeczki po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.






Maślane ciasteczka ze wzorkiem

 


Ciasteczka maślane. Zapraszam was dzisiaj na obłędne w smaku maślane ciasteczka, które po prostu musicie upiec. Ostrzegam bo bardzo szybko znikają. 
Przygotowałam je z pomocą specjalnego wałka ze wzorkiem i wyszły po prostu cudne. Jeżeli nie macie takiego wałka, po prostu rozwałkujcie ciasto zwykłym wałkiem i wykrójcie foremkami ciasta i upieczcie, bez tych wzorków też są pyszne. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 

Składniki:

- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 400 g mąki pszennej


Do miski wkładamy pokrojone masło i wsypujemy cukier, miksujemy. Wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Ponownie miksujemy.

Dodajemy mąkę i mieszamy wszystko razem mikserem lub ręcznie. Formujemy z ciasta kulkę i chowamy do lodówki na 30 minut. 

Ciasto rozwałkowujemy zwykłym wałkiem i następnie robimy wzorek ozdobnym wałkiem - przepis dostałam na te ciasteczka razem z wałkiem. Wykrawamy ciasteczka foremkami. 

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je schować jeszcze na kilka minut do lodówki przed pieczeniem, aby wzorek był jeszcze bardziej widoczny. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, ciasteczka pieczemy 9-13 minut. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę, aby wystygły. 






Sałatka ryżowa z wędzonym kurczakiem i kabanosami

 


Pyszna i szybka sałatka ryżowa to mój dzisiejszy przepis dla was. Uwielbiam takie sałatki i często je robię. Na śniadanie, zabieram je ze sobą do pracy, super się sprawdzają na różnego rodzaju imprezach. Dodatki możecie dowolnie zmieniać, to także fajny sposób na czyszczenie lodówki. 
Częstujcie się, życzę wam smacznego i miłego dnia. 



Polecam wam także inne przepisy na sałatki:



SAŁATKA RYŻOWA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM i KABANOSAMI

Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:

- 200 g ugotowanego ryżu - u mnie parboiled
- pół papryki czerwonej i żółtej
- pół puszki kukurydzy
- 100 g kabanosów
- 180 g kurczaka wędzonego
- kilka ogórków konserwowych
- jogurt naturalny
- łyżka majonezu
- sól i pieprz
- łyżeczka curry
- garść szczypioru

Przygotowanie:

Paprykę kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaje odsączoną kukurydzę. 

Kurczaka i kabanosy kroję na kawałki i dodaje do miski, wsypuje ryż. Dodaję pokrojone ogórki konserwowe.

Dodaję jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz i curry. Mieszam wszystko razem. 

Sałatkę posypuje jeszcze szczypiorkiem. I już mamy gotowe pyszne danie.






Ciasto marchewkowe, chleb na zakwasie i formy idealne do wypieków

 


Dobry wieczór. Zapraszam was dzisiaj na kawałek pysznego ciasta marchewkowego i dodatkowo kromeczkę świeżo upieczonego chlebka na zakwasie. Chciałabym wam także pokazać moje nowe blaszki i je polecić, bo sprawdziły się u mnie świetnie. Jak to mówi mój mąż to są blaszki na wieki. Ale o tym opowiem wam za chwilkę. Najpierw podam wam przepis na to obłędne ciasto, koniecznie takie zróbcie. Przepis jest łatwy i szybki i zawsze wychodzi. W dalszej części moja opinia na temat blaszek i chlebek na zakwasie. 


Składniki:

- 250 g mąki pszennej
- 130 g cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml oleju
- 4 jajka
- szklanka startej na małych oczkach marchewki - 230 g po starciu marchewki
- 80 g pistacji lub innych orzechów
- puszka ananasów
- szczypta soli

dodatkowo - serek kanapkowy, łyżka cukru pudru, garść pistacji

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem. Wlewamy olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek i sodę oraz szczyptę soli. Miksujemy.

Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę. Startą marchew odciskamy z nadmiaru soku. Pistacje kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Blaszkę (25x25) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45 minut.

Serek kanapkowy mieszamy z cukrem pudrem. Ciasto po upieczeniu studzimy. Smarujemy serkiem i posypujemy posiekanymi pistacjami. 






No to teraz blaszki. Mam ich kilka i zdążyłam je już wielokrotnie wypróbować. Co to są za blaszki - są to formy korzeniewscy24.pl, rewelacyjne do różnego rodzaju wypieków. Do ciast, do pieczywa, do zapiekanek, do mięs, pasztetów,  do czego tylko chcecie. 

Formy są ze stali kwasoodpornej, która jest bezpieczna dla zdrowia. Poza tym w takich formach wypieka się tradycyjne pieczywo na zakwasie czy drożdżach, w formach które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Firma korzeniewscy24.pl powstała w 1999 roku, oferują oni różnego rodzaju formy, w których każdy chleb wychodzi po prostu idealny. Formy kwasoodporne są najlepsze przykładowo do wypieku chleba żytniego czy razowego, ponieważ formy aluminiowe się do tego nie nadają, zresztą każde pieczywo powinno być wypiekane w odpowiednich formach dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Kupując formy macie aż 18 lat gwarancji, to lata praktyki i doświadczenia w produkcji. Są starannie wykonane z nieszkodliwego materiału, są bardzo wytrzymałe, to formy które będą wam służyć wiele lat. Nic się nie wygina, nie zmieniają kształtu. Te formy możecie myć bez problemu z zmywarce, nie przenoszą one zapachów, więc możecie piec mięsa a za chwilę pieczywo. Formy nie rdzewieją, nie rysują się, nie mają żadnych powłok. 

Ja byłam bardzo ciekawa tych blaszek i próbowałam je w różnych daniach, piekłam ciasta, pieczywo, piekłam pasztet i zapiekanki. Super opcją są dodatkowo pokrywy do form, po upieczeniu ciasta można je przykryć i nie będzie ono wysychało. Formy świetnie się sprawdziły w mojej kuchni a wszystkie pozostałe, które miałam zostały wyniesione. 
Poniżej macie upieczony chleb na zakwasie. Blaszkę keksówkę wysmarowałam masłem, przełożyłam ciasto i upiekłam, chleb super odszedł od blaszki, nic się nie przykleiło, wyszedł po prostu idealny.

Naprawdę wam polecam te formy, wejdźcie sobie na stronę korzeniewscy.24 i poczytajcie.







Przepis na domowy chleb na zakwasie znajdziecie tutaj:


Wpis powstał we współpracy z korzeniewscy24.pl