Łatwe bułki pszenne
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 300 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże wkruszamy do kubeczka i dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, aby zrobiły się płynne. Do misy wsypujemy mąkę, sól, wlewamy olej i wodę. Dolewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinkę lub dwie.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, grzanie góra-dół. Na dno piekarnika wkładamy blaszkę do której wlewamy wodę. Pieczemy bułeczki przez 20-25 minut aż się ładnie zarumienią. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu.
Bułeczki po upieczeniu wyciągamy i studzimy na kratce.
Takie bułeczki można zjeść nawet z samym masłem.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja! Takie bułki to bym spałaszowała nawet i bez niczego tylko rwąc je na kawałeczki!
OdpowiedzUsuńdomowe są wspaniałe!
OdpowiedzUsuńMarzenko chyba przywołałaś mnie myślami, bo zanim weszłam na Twojego bloga nastawiłam ciasto na nocne bułeczki;)
OdpowiedzUsuńTwoje są doskonałe! Jak u zawodowego piekarza:)
Co zrobić żeby były puszyste w środku? Moje niestety nie są puszyste tylko mocno ściśnięte, takie ciężkie ����
OdpowiedzUsuńPolecam również spróbować przepisu na bułki wrocławskie. Bardzo prosty i szybki sposób na domowe wypieki
OdpowiedzUsuń