Ciasto francuskie z budyniem i borówkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- kilka borówek - u mnie mrożone
- jajko do posmarowania ciasta
Ciasto rozwijamy i dzielimy na pół wzdłuż i następnie na takie prostokąty. W sumie wyszło mi 10 kawałków.
Budyń gotujemy ale dodajemy tylko 400 ml mleka, studzimy.
Kawałki ciasta przekładamy na dwie blaszki wyłożone papierem. Układamy pośrodku budyń i borówki.
Smarujemy boki ciasta rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra/dół. Upieczone ciastka przekładamy na kratkę. Możemy posypać jeszcze cukrem pudrem.
Możecie także przygotować takie ciastka z innymi owocami, super się sprawdzą także jabłka czy banan.
Mam do was jeszcze takie pytanie ? Myślicie już o walentynkach ? Macie już jakiś pomysł jak spędzić ten dzień miło we dwoje ?
Ja już pomysł mam i nawet go zrealizowałam. Zabieram mojego męża na kolację do pięknego miejsca w Bydgoszczy, do restauracji Weranda. On jeszcze nie wie o tym, ale w walentynki otrzyma ode mnie zaproszenie. Prezent ten zrealizowałam przy pomocy Prezentu Marzeń - was także zachęcam do takiego pomysłu. Zajrzyjcie sobie na stronę prezentmarzen.com i zobaczcie jakie mają świetne atrakcję na różne okazję.
Pyszny deserek. Idealny do kawy.
OdpowiedzUsuńPodkradam jedno,uwielbiam ciasto francuskie:
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie podane ciasto Marzenko :D
OdpowiedzUsuńpyszny deser!
OdpowiedzUsuńWspaniałe, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDeserek mi się podoba, skorzystam jako wieczny łasuch.
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam i budyń i borówki! Na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńZ największą przyjemnością skosztuję:)
OdpowiedzUsuń