Ciasto kawowe z czekoladą i orzechami
Pyszne i bardzo szybkie ciasto kawowe z czekoladą i orzechami. Zrobicie je dosłownie w kilka minut i zawsze się udaje. Ja dodałam świeżo zmielonej kawy i powiem wam, że to był super pomysł, ciasto wyszło po prostu obłędne w smaku. Koniecznie spróbujcie. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.
Polecam wam także inne przepisy na ciasta:
CIASTO KAWOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia
Ilość porcji: 10-12
Składniki:
- 4 jajka
- 170 g mleka
- 120 g oleju
- 180 g cukru
- 330 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki zmielonej kawy
dodatkowo
- 50 g czekolady
- 2 łyżki mleka
- garść posiekanych orzechów pekan
- łyżeczka masła
- garść bułki tartej
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy mleko i olej i ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę (prawdziwą, taką zmieloną) i ponownie wszystko miksujemy chwilkę, tak aby składniki się dobrze wymieszały.
Tortownicę (średnica 20 cm) lub keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewamy polewą ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.
Moje smaki, już zapisuję:-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wprost obłędnie.
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńKawowe już brzmi zachęcająco, a jeszcze do tego tak obłędnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMusi być wyborne!
OdpowiedzUsuńZrobię na weekend, teść będzie zachwycony!
OdpowiedzUsuń