Ciasto kokosowe na zimno
Składniki:
- 250 g krakersów
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 200 g masła
- 170 g cukru
- 50 g białej czekolady
- 150 g wiórek kokosowych + garść do posypania
Przygotowanie:
Blaszkę (24x24) smarujemy masłem. Do garnka wlewamy 750 ml mleka, dodajemy cukier i masło. Zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i jajko. Mieszamy.
Do gotującego się mleka dodajemy czekoladę i mieszkamy aż się rozpuści. Wlewamy budyń i gotujemy mieszając aż zgęstnieje.
Budyń przekładamy do miski i przykrywamy folią. Studzimy.
Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Blaszkę wykładamy krakersami i rozsmarowujemy 1/3 kremu.
Następnie znowu układamy krakersy i krem, ponownie krakersy i krem.
Na wierzchu posypujemy wiórkami i schładzamy ciasto w lodówce.
lubię to ciacho!
OdpowiedzUsuńJaki fajny przepis. Chętnie go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWidzę, że krem budyniowy jest ciemny. Co spowodowało, że ma taki kolor?
OdpowiedzUsuńPrzepis super.
Aaaa, to są chyba krakersy.Przepraszam😔
OdpowiedzUsuńTak to są krakersy. Pozdrawiam 😃
UsuńKusisz tym ciastem od rana, a ja się nie mogę zabrać do swojego :)
OdpowiedzUsuńDziś Panią znalazłam przepisy świetne pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam dziś Panią znalazłam przepisy świetne pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJaka pyszność, zjadłabym takie ciacho kochana:D
OdpowiedzUsuń