Brownie mocno czekoladowe

 


Dzień dobry. Dzisiaj od samego rana mam dla was coś po prostu obłędnego w smaku. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam czekoladę i uwielbiam brownie. Takie pełne czekolady, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, jak dla mnie idealne ciasto do kawki. 
Robi się je błyskawicznie i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. 
Zapraszam, częstujcie się. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało. 


Składniki:

- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 150  mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady na wierzch ciasta

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy masło i go roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy. 

Jajka ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. 

Wlewamy powoli masę czekoladową cały czas miksując na małych obrotach. 

Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy dosłownie chwilkę, aby składniki się ze sobą połączyły. 

Blaszkę (25x25) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Posypujemy po wierzchu pokrojoną czekoladą. 

Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy, aby ciasto nieco ostygło i możemy jeść. Mówię wam jakie ono jest pyszne. 









Chrust lany

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Mam dzisiaj dla was coś pysznego i szybkiego na Tłusty Czwartek. Zrobicie taki lany chrust w ciągu kilku chwil. Mówię wam jakie to jest pyszne, po prostu mniam. Polecam koniecznie spróbujcie. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego. 

Polecam wam także inne przepisy na Tłusty Czwartek



CHRUST LANY

Składniki:

- 440 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 2 łyżki whisky albo 1 łyżka wódki
- 400 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania chrustu

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, whisky, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem mieszamy mikserem lub trzepaczką. 

W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto przelewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy spiralki na rozgrzany olej. 

Smażymy na rumiano z dwóch stron. Chrust bardzo szybko się smaży. 

Usmażony chrust przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem. 






Deser jogurtowy w szklance z chia i kawą

 


Dzień dobry dzień dobry. Witam się z wami od rana i zapraszam na szybki i przepyszny deser, który możecie zjeść bez wyrzutów sumienia, bo jest w wersji fit. Absolutnie dla każdego, i wiem, że wam bardzo będzie smakował. Oczywiście jak macie ochotę to możecie go dowolnie modyfikować. 
Składniki potrzebne do deseru znajdziecie w sklepie SFD, przypominam wam także, że cały czas macie -10% zniżki na zakupy z kodem MANIUSIA10.
Zapraszam i życzę wam cudownego dnia i smacznego. 

Polecam wam także inne przepisy na desery:



DESER JOGURTOWY W SZKLANCE Z CHIA I KAWĄ


Składniki:

- 500 g jogurtu naturalnego
- 250 g napoju kokosowego
- 80 g erytrytolu Allnutrition
- 15 g żelatyny + 100 ml przegotowanej, gorącej wody
- 6 biszkoptów
- 4 łyżeczki nasion chia
- 3 łyżeczki kawy inki
- 6 łyżek frużeliny jabłko z gruszką Allnutrition
- 1/2 batona F**king Delicious Allnutrition

Przygotowanie:

Przygotowujemy trzy szklanki. Na dno każdej układamy po jednym biszkopcie. 

Jogurt naturalny przekładamy do miski. Dodajemy napój kokosowy i erytrytol. Mieszamy. Żelatynę przekładamy do kubeczka i zalewamy przegotowaną wodą, mieszamy aby się rozpuściła. Dodajemy do niej 3-4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy. 

Przelewamy żelatynę do miski i mieszamy. Łyżką przelewamy połowę masy do szklanek i od razu wstawiamy je do lodówki. 

Do pozostałej masy dodajemy nasionka chia i kawę inkę. Mieszamy najlepiej trzepaczką. 

Wyjmujemy szklanki i układamy pozostałe trzy biszkopty. Przekładamy resztę masy i schładzamy w lodówce. 

Następnie jak masa zgęstnieje to przekładamy na wierzch frużelinę i kawałki batona. I już możemy deser jeść lub jeszcze schłodzić w lodówce.





Wpis powstał we współpracy z SKLEP SFD.  


Makaron z sosem brokułowym, ryż cappuccino i książka Jemy zdrowo i smacznie

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj mam dla was dwa super przepisy, które pochodzą z ciekawej książki, którą ostatnio dostałam "Jemy zdrowo i smacznie". Sama książka zawiera 120 prostych i smacznych przepisów dla każdego. Są tam przepisy na śniadania i przekąski, zupy, obiady i kolacje, pasty i pasztety, zdrowe smakołyki i sałatki. Jest to druga książka od jemyzdrowo.eu
Przy każdym przepisie są dostępne zamienniki, są oznaczenia przy przepisach wegańskich, wegetariańskich i bezglutenowych, są podane wartości odżywcze. Przepisy są bardzo ciekawe i proste do przygotowania z ogólnie dostępnych składników, a dania możecie dowolnie modyfikować. No i te przepiękne zdjęcia, coś co ja bardzo w lubię w książkach kulinarnych. 
Mam dla was dwa przepisy z tej książki - makaron z sosem brokułowym i ryż na mleku o smaku cappuccino. Zapraszam i życzę wam miłego dnia i polecam wam tą książkę. 


MAKARON Z SOSEM BROKUŁOWYM

Składniki:

- 400 g makaronu pełnoziarnistego - u mnie spaghetti
- 500 g brokułu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g parmezanu
- 50 g rukoli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich - u mnie pekan
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, odcedzamy. 

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy. Następnie przekładamy do kielicha blendera i dodajemy ząbki czosnku, oliwę, szczyptę soli i pieprzu oraz parmazan. Wszystko razem miksujemy około 2 minuty, tak aby w sosie nie było zbyt dużych kawałków warzyw. 

Makaron mieszamy z sosem, posypujemy rukolą i posiekanymi orzechami. 




RYŻ NA MLEKU O SMAKU CAPPUCCINO

Składniki:

- 400 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 55 g surowego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mocne espresso
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii, espresso i miód, dodajemy szczyptę soli i cynamon. Dodajemy ryż i zagotowujemy, dusimy na średnim ogniu, aż ryż zmięknie. 

Ryż przełożyłam do szklaneczek, podałam z owocami i posiekanymi orzechami. 

Do przygotowania takiego dania możecie także użyć ryżu jaki wam zostanie np. z obiadu, wystarczy przełożyć go do garnka wlać mleko migdałowe i chwilkę podgrzewać. 







Wpis powstał we współpracy z jemyzdrowo.eu.







Naleśniki z domowym dżemem wiśniowym zapiekane w piekarniku


Naleśniki należą do moich ukochanych dań, mogę je jeść nawet codziennie i to w różnym wydaniu. Zresztą na blogu znajdziecie bardzo dużo na nie przepisów. 
Tym razem zrobiłam naleśniki, napełniłam je pysznym domowym dżemem wiśniowym i zapiekłam w piekarniku, mówię wam wyszły obłędne w smaku. 
Zapraszam częstujcie się. 



Składniki:

- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 370 ml mleka
- 370 ml wody
- łyżka cukru
- szczypta soli

- olej kokosowy do smażenia
- domowy dżem wiśniowy

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski i miksujemy je z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, wodę i szczyptę soli, wszystko razem ponownie miksujemy. 

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nalewamy porcję ciasta. Smażymy naleśniki na średnim ogniu, na rumiano z dwóch stron. 

Gotowe naleśniki smarujemy dżemem i składamy na pół, i jeszcze raz na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy naleśniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. 



Sałatka makaronowa z szynką i fetą



Dzień dobry. Tak od rana zapraszam was na pyszną sałatkę makaronową z szynką i fetą. Zrobiłam sobie taką wczoraj i dzisiaj zabrałam ją do pracy. Bardzo lubię takie sałatki i często je robię w zasadzie z tego co mam pod ręką. 
Możecie ją dowolnie modyfikować, zamiast sera feta można dać ser żółty lub halloumi. Zamiast szynki można dać kabanosy lub podsmażone kawałki kurczaka. 
Częstujcie się. Życzę wam cudownego dnia i smacznego. 



Składniki:


- 150 g makaronu pełnoziarnistego
- kilka oliwek
- 100 g sera feta
- 100 g szynki
- 4 ogórki kiszone
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- szczypiorek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Odcedzamy. 

Szynkę i ogórki kroimy w kostkę, fetę kroimy także w kostkę. 

Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej, wrzucamy szynkę i lekko ją przesmażamy. Dodajemy makaron i mieszamy. Przekładamy do miski. 

Dodajemy oliwki, ser fetę, ogórki kiszone, przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem. 






Ciasto z michałkami

 


Dzień dobry moje kochane słoneczka. Mamy poniedziałek i mamy Walentynki. Tyle okazji do świętowania. Zapraszam was dzisiaj na obłędne w smaku ciasto, po prostu musicie je spróbować. Jest bardzo proste do przygotowania i szybkie. Mówię wam mniam. 
Częstujcie się, życzę wam wspaniałego dnia i dużo uśmiechu. 


Polecam wam także inne przepisy na ciasta:

Składniki:

ciasto
- 5 jajek
- 170 g cukru
- 120 ml mleka
- 160 ml oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 240 g mąki pszennej

masa
- 500 g serka mascarpone
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki whisky
- 150 g cukierków michałków

dodatkowo
- słoik dżemu wiśniowego
- 500 ml śmietany 30%
- 2 garście orzechów pekan
- 50 g czekolady

Przygotowanie:

Ciasto - do miski wbijamy białka i miksujemy je na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy.

Wlewamy mleko i olej, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę, miksujemy mikserem na małych obrotach. 

Blaszkę (37x26) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. 

Ciasto po upieczeniu studzimy. Kroimy go na pół wzdłuż. 

Masa - serek mascarpone miksujemy ze śmietaną, dodajemy kawę i whisky. Cukierki drobno kroimy i dodajemy do masy, mieszamy.

Na ciasto wykładamy dżem wiśniowy, następnie wykładamy masę i przykrywamy ciastem. 

Śmietanę miksujemy i wykładamy ją na wierzch ciasta. Dekorujemy pokrojonymi orzechami i czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. 







Bułeczki drożdżowe z konfiturą

 


Witam się z wami moje kochane słoneczka. Tak od rana zapraszam was na domowe, pyszne bułeczki drożdżowe z konfiturą, idealne do kawki czy herbatki. Mamy dzisiaj już piątek, za chwilkę zaczynamy weekend i coś słodkiego być musi. A takie domowe bułeczki są najlepsze. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i częstujcie się. 

Polecam wam także inne przepisy na drożdżowe



BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- konfitura, dżem lub marmolada

Przygotowanie:

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Z ciasta formujemy kulki - 12 sztuk i lekko je rozpłaszczamy. Nakładamy łyżeczką nadzienie, może to być gęsty dżem, konfitura lub marmolada i zamykamy tworząc bułki. 

Układam je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Piekę bułeczki przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone przekładam na kratkę, aby wystygły.






Kurczak z warzywami w sosie


Dzień dobry. Nie macie pomysłu co zrobić na obiad ? ja polecam kurczaka z warzywami w sosie. Zrobicie bo bardzo szybko i możecie go podać z ryżem czy ziemniakami. Z pewnością to danie wam zasmakuje, tym bardziej, że jest to bardzo łatwy przepis i nie trzeba przy nim stać jakoś długo w kuchni. Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia. 
Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 6 marchewek
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek kalafiora
- 3 kromki pszennego pieczywa
- 100 ml mleka
- sól, pieprz
- suszone zioła - bazylia, oregano
- łyżka oleju
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Filet z kurczaka przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Dodajemy olej i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Następnie podsmażamy go na patelni. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pieczarki, oraz cebulę i zalewamy odrobiną wody. Dodajemy również drobno pokrojone pieczywo. Dusimy pod przykryciem 10 minut. 

Następnie dodajemy małe różyczki kalafiora i posiekany drobno czosnek. Wlewamy mleko i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wody. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki. 

Podajemy z chlebem, ziemniakami, ryżem lub makaronem.