Brownie mocno czekoladowe

 


Dzień dobry. Dzisiaj od samego rana mam dla was coś po prostu obłędnego w smaku. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam czekoladę i uwielbiam brownie. Takie pełne czekolady, miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, jak dla mnie idealne ciasto do kawki. 
Robi się je błyskawicznie i każdy bez problemu sobie z nim poradzi. 
Zapraszam, częstujcie się. Mam nadzieję, że będzie wam smakowało. 


Składniki:

- 3 jajka
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
- 150  mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
dodatkowo - 50 g gorzkiej czekolady na wierzch ciasta

Przygotowanie:

Do garnka przekładamy masło i go roztapiamy. Dodajemy połamaną czekoladę i na małym ogniu gotujemy, cały czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy. 

Jajka ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. 

Wlewamy powoli masę czekoladową cały czas miksując na małych obrotach. 

Następnie wsypujemy mąkę i miksujemy dosłownie chwilkę, aby składniki się ze sobą połączyły. 

Blaszkę (25x25) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Posypujemy po wierzchu pokrojoną czekoladą. 

Pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu wyciągamy, aby ciasto nieco ostygło i możemy jeść. Mówię wam jakie ono jest pyszne. 









Komentarze

  1. Ale pyszności! To coś czego potrzebowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i rzeczywiście "niebo w gębie".

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto najbardziej idealne do kawy. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jestem czekoladoholikiem,więc wpraszam się na ciacho;) pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam fajny przepis na brownie, ale jakoś nie mogę się do niego zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kuszące. Musze w końcu zrobić takie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.