Bułeczki drożdżowe z konfiturą

 


Witam się z wami moje kochane słoneczka. Tak od rana zapraszam was na domowe, pyszne bułeczki drożdżowe z konfiturą, idealne do kawki czy herbatki. Mamy dzisiaj już piątek, za chwilkę zaczynamy weekend i coś słodkiego być musi. A takie domowe bułeczki są najlepsze. 
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i częstujcie się. 

Polecam wam także inne przepisy na drożdżowe



BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła
nadzienie
- konfitura, dżem lub marmolada

Przygotowanie:

Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Z ciasta formujemy kulki - 12 sztuk i lekko je rozpłaszczamy. Nakładamy łyżeczką nadzienie, może to być gęsty dżem, konfitura lub marmolada i zamykamy tworząc bułki. 

Układam je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Piekę bułeczki przez 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone przekładam na kratkę, aby wystygły.






Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.