Bułki pszenno żytnie
Dzień dobry w poniedziałek. Zapraszam was dzisiaj na pyszne domowe bułki pszenno żytnie. Częstujcie się, smacznego. Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez domowego pieczywa, te ze sklepów czy piekarni już mi po prostu nie smakuje. A upieczenie domowego pieczywa nie jest trudne i zachęcam was do tego bardzo.
Pozdrawiam cieplutko i życzę wspaniałego poniedziałku.
Polecam wam także inne przepisy na bułki:
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE
Składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 ml letniej wody
- 180 ml letniego mleka
- 8 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 g oleju
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią pełnoziarnistą. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 25 g). Wlej letnie mleko oraz wodę a także oliwę. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką.
Następnie podziel ciasto na 10 kulek, każdą z nich obtocz w mące i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszcz i odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół. Pośrodku każdej bułki zrób nacięcie nożem.
Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły.
pięknie wypieczone!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana 😃
UsuńNie ma chyba nic lepszego, niż domowe pieczywo... uwieeeelbiam :D spróbuję zrobić w weekend bułeczki z Twojego przepisu, bo zwykle robiłam po prostu pszenne
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i życzę smacznego 😃
UsuńPyszne z marmoladą. Sama rozkosz na podniebieniu.
OdpowiedzUsuńOj tak Wioluś. Pozdrawiam 😃
Usuńwspaniale wyglądaja
OdpowiedzUsuńW życiu bułek nie robiłam :) To będzie mój pierwszy raz!
OdpowiedzUsuńWitaj! mam mąkę żytnią tp.720 czy beedzie dobra?
OdpowiedzUsuńCześć. Tak oczywiście możesz użyć takiej mąki. Pozdrawiam
Usuń