Chrust lany
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Mam dzisiaj dla was coś pysznego i szybkiego na Tłusty Czwartek. Zrobicie taki lany chrust w ciągu kilku chwil. Mówię wam jakie to jest pyszne, po prostu mniam. Polecam koniecznie spróbujcie.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę smacznego.
Polecam wam także inne przepisy na Tłusty Czwartek
CHRUST LANY
Składniki:
- 440 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 2 łyżki whisky albo 1 łyżka wódki
- 400 g mąki pszennej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania chrustu
Przygotowanie:
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier, whisky, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko razem mieszamy mikserem lub trzepaczką.
W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto przelewamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy spiralki na rozgrzany olej.
Smażymy na rumiano z dwóch stron. Chrust bardzo szybko się smaży.
Usmażony chrust przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne i szykowne maleństwa;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńale dawno nie robiłam!
OdpowiedzUsuńSuper sprawa.
OdpowiedzUsuńPączków nie lubię, ale chrusty uwielbiam!
OdpowiedzUsuńChrust lany jadłam u koleżanki, pierwszy raz. Jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńChruściki wyglądają wspaniale:) I nie wydają się trudne, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń