Makaron z sosem brokułowym, ryż cappuccino i książka Jemy zdrowo i smacznie
Dzień dobry moje kochane słoneczka. Dzisiaj mam dla was dwa super przepisy, które pochodzą z ciekawej książki, którą ostatnio dostałam "Jemy zdrowo i smacznie". Sama książka zawiera 120 prostych i smacznych przepisów dla każdego. Są tam przepisy na śniadania i przekąski, zupy, obiady i kolacje, pasty i pasztety, zdrowe smakołyki i sałatki. Jest to druga książka od jemyzdrowo.eu.
Przy każdym przepisie są dostępne zamienniki, są oznaczenia przy przepisach wegańskich, wegetariańskich i bezglutenowych, są podane wartości odżywcze. Przepisy są bardzo ciekawe i proste do przygotowania z ogólnie dostępnych składników, a dania możecie dowolnie modyfikować. No i te przepiękne zdjęcia, coś co ja bardzo w lubię w książkach kulinarnych.
Mam dla was dwa przepisy z tej książki - makaron z sosem brokułowym i ryż na mleku o smaku cappuccino. Zapraszam i życzę wam miłego dnia i polecam wam tą książkę.
MAKARON Z SOSEM BROKUŁOWYM
Składniki:
- 400 g makaronu pełnoziarnistego - u mnie spaghetti
- 500 g brokułu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 80 g parmezanu
- 50 g rukoli
- 100 g posiekanych orzechów włoskich - u mnie pekan
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, odcedzamy.
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy. Następnie przekładamy do kielicha blendera i dodajemy ząbki czosnku, oliwę, szczyptę soli i pieprzu oraz parmazan. Wszystko razem miksujemy około 2 minuty, tak aby w sosie nie było zbyt dużych kawałków warzyw.
Makaron mieszamy z sosem, posypujemy rukolą i posiekanymi orzechami.
RYŻ NA MLEKU O SMAKU CAPPUCCINO
Składniki:
- 400 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 55 g surowego ryżu brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 mocne espresso
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko, ekstrakt z wanilii, espresso i miód, dodajemy szczyptę soli i cynamon. Dodajemy ryż i zagotowujemy, dusimy na średnim ogniu, aż ryż zmięknie.
Ryż przełożyłam do szklaneczek, podałam z owocami i posiekanymi orzechami.
Do przygotowania takiego dania możecie także użyć ryżu jaki wam zostanie np. z obiadu, wystarczy przełożyć go do garnka wlać mleko migdałowe i chwilkę podgrzewać.
Wpis powstał we współpracy z jemyzdrowo.eu.
Świetne, lekkie danie przygotowałaś!
OdpowiedzUsuńTaki makaron zjadłabym z prędkością światła.
OdpowiedzUsuńpyszny makaron!
OdpowiedzUsuńTakie makarony uwielbiam, pycha :-)
OdpowiedzUsuńMakaron z sosem brokułowym jadłam, ale bez dodatku orzechów. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńApetyczne i lekkie dania. Super książka.
OdpowiedzUsuńMakaron mnie przyciągnął!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno wykorzystam! Zastanawiałam się nad zakupem tej książki, jednak teraz korzystam z cateringu i codziennie dostaję zdrowe, ciekawe posiłki o odpowiedniej kaloryczności, a jestem tak najedzona, że już na podjadanie nie ma miejsca ;) Ale stronę zapisuje i będę tu często zaglądać!
OdpowiedzUsuń