Bułki hamburgerowe
Dobry wieczór. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na pyszne bułeczki, które możecie wykorzystać do przygotowania domowych hamburgerów lub po prostu zjeść z różnymi dodatkami na śniadanie bo są takie pyszne.
Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego i spokojnego wieczorku.
Polecam wam także inne przepisy na bułki:
BUŁKI HAMBURGEROWE
Składniki:
- 550 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 100 ml letniej wody
- 250 ml letniego mleka
- 10 g suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 50 g oliwy
- 1 jajko + jajko po posmarowania bułek
- garść sezamu do posypania bułek
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę pszenną chlebową oraz mąkę żytnią. Dodaj cukier, sól i suche drożdże (możesz także użyć świeżych drożdży - potrzebne będzie 30 g). Wlej letnie mleko oraz wodę, wbij jajko i dodaj oliwę. Wszystko razem wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem.
Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny, przykryj miskę ściereczką.
Następnie podziel ciasto na 7 kulek, każdą z nich ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszcz na kształt placka, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem, odstaw jeszcze na 20 minut, aby podrosły.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, grzanie góra-dół.
Włóż bułki do piekarnika, piecz je przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią.
Upieczone bułki przełóż na kratkę, aby wystygły.
Z chęcią wykorzystam je do hamburgerków, super przepis ;)
OdpowiedzUsuńJakie oryginalne bułki. Rewelacyjnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńlepsze niż z piekarni!
OdpowiedzUsuńWspaniałe, ładnie zrumienione!
OdpowiedzUsuńniesamowite że można zrobić hamburgera bez tony rozmaitych E-1000 w składzie!!!
OdpowiedzUsuń