Ciasto bananowe z czekoladą i żurawiną
Składniki:
- 110 g roztopionego masła
- 3 dojrzałe banany - u mnie waga ze skórką 540 g + 1 banan na wierzch ciasta
- 240 g mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g suszonej żurawiny
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce miksujemy jajka z erytrytolem, dodajemy rozgniecione widelcem banany i mieszamy.
Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i żurawinę. Ponownie mieszamy.
Wylewamy ciastko na blaszkę - ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm. Na wierzch kładziemy przekrojonego banana.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez jedną godzinę - grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i przekładamy go na kratkę, aby przestygło.
Wow, ale ono musi być dobre. Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńjaki pyszny wypiek :)
OdpowiedzUsuńOd rana takie pyszności!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie Marzenko :-)
OdpowiedzUsuń