Eklerki z kremem budyniowym i frużeliną
Składniki:
ciasto na eklerki lub ptysie
- 250 ml wody
- 125 g masła
- krem budyniowy
- frużelina malina jabłko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy, mieszamy, aż masło się rozpuści. Zestawiamy z ognia i dodajemy mąkę, najlepiej mieszać trzepaczką, aby się nie zrobiły grudki lub łyżką. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka. Odstawiamy i studzimy, ciasto musi być całkowicie zimne.
Następnie przekładamy do misy miksera i dodajemy po jednym jajku miksując, aż powstanie gładkie ciasto i składniki się dobrze połączą.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i za pomocą szprycy (z dużą końcówką) wyciskamy porcję ciasta. Mi wyszło 14 porcji. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 25-35 minut. Ja w moim piekarniku piekłam 35 minut, grzanie góra-dół.
Po upieczeniu studzimy eklerki na kratce. Następnie wszystkie kroimy na dwie części. Ja zrobiłam eklerki z kremem budyniowym (przepis poniżej).
Krem budyniowy przekładamy do szprycy i wyciskamy na eklerki. Dodajemy frużelinę malina-jabłko. Gotowe eklerki posypujemy cukrem pudrem. Mówię wam jakie one wyszły pyszne.
krem budyniowy
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
Do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy, dodajemy cukier i masło i mieszamy, następnie wrzucamy wanilię. Gotujemy cały czas mieszając, aż składniki się połączą a cukier i masło rozpuszczą. W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy obie mąki i jajko i mieszamy najlepiej trzepaczką. Przelewamy do mleka i mieszamy, aż masa zgęstnieje jak budyń, studzimy.
Wpis powstał we współpracy ze sklepem sfd.
Uwielbiam taki pyszny krem budyniowy.
OdpowiedzUsuńjakie śliczne!
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu chodzi za mną eklerek, więc podkradam jednego;)
OdpowiedzUsuńMarzenko ale kusisz :) uwielbiam ptysie, elkerki, mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie budyniu i owoców!
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuń