Eklerki z kremem budyniowym i frużeliną

 


Dzień dobry. Witam się z wami w sobotę i zapraszam na coś słodkiego. Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam różnego rodzaju eklerki i ptysie z kremami. Dzisiaj mam dla was eklerki z kremem budyniowym i frużeliną od Allnutrition. Już wam tu kilka razy pokazywałam te frużeliny i wiem, że je kupujecie i bardzo wam smakują. Są świetne - w 1 kg opakowaniu jest aż 80% owoców w żelu, frużelina nie zawiera cukru i ma mało kalorii, tak więc możecie śmiało ją dodawać do deserów czy śniadań. Naprawdę polecam. 
No i koniecznie musicie spróbować tych eklerków. Pozdrawiam cieplutko i życzę cudownego dnia. 

Przypominam wam także, że z moim kodem MANIUSIA10 macie -10% zniżki na zakupy w sklepie sfd. Zobaczcie sobie jakie mają fajne produkty. 



EKLERKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I FRUŻELINĄ

Składniki:

ciasto na eklerki lub ptysie
- 250 ml wody
- 125 g masła

- 170 g mąki pszennej
- 4 jajka


dodatkowo
- krem budyniowy
- frużelina malina jabłko 
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy, mieszamy, aż masło się rozpuści. Zestawiamy z ognia i dodajemy mąkę, najlepiej mieszać trzepaczką, aby się nie zrobiły grudki lub łyżką. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek garnka. Odstawiamy i studzimy, ciasto musi być całkowicie zimne. 

Następnie przekładamy do misy miksera i dodajemy po jednym jajku miksując, aż powstanie gładkie ciasto i składniki się dobrze połączą.

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i za pomocą szprycy (z dużą końcówką) wyciskamy porcję ciasta. Mi wyszło 14 porcji. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy 25-35 minut. Ja w moim piekarniku piekłam 35 minut, grzanie góra-dół. 

Po upieczeniu studzimy eklerki na kratce. Następnie wszystkie kroimy na dwie części. Ja zrobiłam eklerki z kremem budyniowym (przepis poniżej). 

Krem budyniowy przekładamy do szprycy i wyciskamy na eklerki. Dodajemy frużelinę malina-jabłko. Gotowe eklerki posypujemy cukrem pudrem. Mówię wam jakie one wyszły pyszne.

krem budyniowy

- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła

Do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy, dodajemy cukier i masło i mieszamy, następnie wrzucamy wanilię. Gotujemy cały czas mieszając, aż składniki się połączą a cukier i masło rozpuszczą. W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy obie mąki i jajko i mieszamy najlepiej trzepaczką. Przelewamy do mleka i mieszamy, aż masa zgęstnieje jak budyń, studzimy.





Wpis powstał we współpracy ze sklepem sfd. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.